Planuiam excursia spre Patagonia de aproape un an iar acum ne aflam intr-un orasel din Argentina. Vazuseram deja parcul national Torres del Paine si ne intrebam daca mai putem fi surprinsi de frumusetea locului. Eram naivi.
El Calafate este orasul de pornire pentru doua atractii mari ale Patagoniei argentiniene: cel mai mare ghetar din America de Sud, Perito Moreno, si capitala trekkingului din Argentina, El Chalten.
Despre vizita la ghetar am povestit pe blog. De data asta o sa va povestesc despre un orasel aflat parca In mijlocul pustiului, animat de turisti si pazit de Fitz Roy, muntele ce te fascineaza cu frumusetea lui. Oraselul se numeste El Chalten, si a fost gazda noastra timp de 4 zile.
Am pornit spre el inarmati cu alimente, fara sa stim la ce sa ne asteptam. Imediat ce am ajuns, ne-am instalat Intr-un camping. Eram pregatiti sa exploram imprejurimile in zilele urmatoare.
Nici nu banuiam atunci ca urma sa exploram mai mult decat ne propuneam. Intr-una din zile am pornit relaxati spre un punct de belvedere aflat in apropiere. Mai exact la o ora de mers. Pentru un drum atat de scurt nu ne-am mai luat apa, mancare, sau orice altceva. Singurul lucru care nu ne lipsea era aparatul foto.
3 ore mai tarziu ne aflam inca pe traseu, urcand o panta abrupta. Cum s-a intamplat asta? Am decis sa facem dreapta in loc de stanga la prima intersectie. Nu de alta, dar intr-acolo ne tragea inima pentru ca parea mai frumos. si bine am facut, pentru ca o data ajunsi pe Loma del Pliegue puteam admira Fitz Roy-ul impreuna cu valea presarata cu ghetari si lacuri de la baza lui. Cat de frumos era. Nici nu a mai contat faptul ca eram lihniti. Cel putin sete nu ne era pentru ca in Patagonia apa din orice rau este potabila, iar rauri sunt peste tot.
In alta zi ne-am pornit dis de dimineata catre Fitz Roy, pe traseul ce duce direct la baza lui. Inainte sa ajungem insa am luat zeci de pauze pentru a admira imprejurimile. La fiecare pas peisajul din jur ne surprindea cu ceva parca si eram nevoiti sa ne oprim.
La finalul celor 4 zile petrecute In El Chalten, ne simteam de-ai locului. Explorasem imprejurimile si simtiseram energia locului pe pielea noastra. stiam ca momentele petrecute acolo ne vor ramane intiparite in memorie pentru totdeauna.
Cand sa mergi
Fiind in emisfera de sud, in Patagonia este recomandat sa mergi in perioada verii la ei, adica intre decembrie si februarie. Daca vrei sa eviti multimile insa, poti merge toamna sau primavara lor, adica in noiembrie sau martie.
Cum ajungi In Patagonia
Patagonia se intinde pe suprafata a doua tari, Chile si Argentina. In cazul in care plecati din Romania, primul obiectiv este sa ajungeti pe continent. Noi am aterizat in Chile, in Santiago, dar puteti la fel de bine sa mergeti in Buenos Aires.
Oricum ar fi, sfatul meu este ca o data ajunsi pe continent sa nu treceti granita zburand. Asta pentru ca zborurile internationale sunt mai scumpe. Noi am zburat pana in Punta Arenas (care se afla in Chile) si de acolo am luat un autobuz spre El Calafate-Argentina. Asta si pentru ca chilienii, spre deosebire de argentinieni, au o companie interna low cost, deci zborurile sunt mult mai ieftine. O alta optiune este sa va deplasati doar cu autobuzul. Dureaza mai mult, dar costa mai putin.
Unde stai
Oriunde in zonele clasice din Patagonia o sa gasesti cu usurinta cazare. Fie ca iti place sa stai la cort, fie ca preferi o pensiune sau un hostel, nu o sa ai probleme in a gasi ceva pe gustul tau.
Ce trebuie sa stii este ca Patagonia se caracterizeaza prin intinderi vaste si are putini locuitori. Daca planuiesti sa mergi in zonele populare, vizitate, o sa fie simplu sa gasesti cazare. Cum te indepartezi de ele insa, lucrurile se schimba radical.
Ce mananci
Specifice pentru zona sunt fructele de mare si carnea de miel.
Preturi
Preturile sunt cu siguranta mai mari decat la noi. In plus, se vede o diferenta considerabila intre Chile si Argentina. O masa la restaurant pentru 2 persoane in El Chalten, care contine doar felul 2 si ceva de baut o sa te coste In jur de 600 de pesos argentinieni (aprox. 150 ron).
O portie simpla de paste in parcul national Torres del Paine pentru o persoana costa 20000 de pesos chilieni (aprox. 120 ron). Acolo e mai bine sa te bazezi pe resursele cumparate de undeva din civilizatie. Mai multe despre preturi si aspectele practice am scris pe blog aici.
Ce poti face
Patagonia este cunoscuta pentru activitati outdoor. Fie ca va place sa faceti drumetii, sa va catarati pe stanca sau pe gheata, sa mergeti pe bicicleta, aici le veti gasi pe toate.
Exista insa activitati si pentru ceilalti. Puteti face o excursie la ghetarul Perito Moreno, sau puteti vizita pinguinii de pe Insula Magdalena de langa Punta Arenas si puteti vizita orasele din zona, atat din Chile cat si din Argentina.
Text: Alexandra Pop
Fotografii: Rares Pop
**
Despre:
Daca ma intreaba cineva care este marea mea pasiune ii raspund fara ezitare: muntele. Si la pachet cu el calatoritul in lumea intreaga. Iubesc sa descopar locuri si culturi noi, sa explorez colturi ale lumii alaturi de sotul meu. Despre aventurile noastre scriu pe blog: https://www.brambura.net.
Ma puteti urmari pe Facebook si pe Instagram.
**
Iti recomandam sa citesti si:
- Stone Town, sufletul Zanzibarului (Ovidiu Balaj, GarlicTrail)
- Ce e bine să știi dacă ajungi în Padang, Sumatra (Raul Baldean, PlecatiDeparte)
- Myanmar – o tara demna de povestit (Sori Tigaeru, HaicuSori)
- Tasmania, I’ll be back (Oana Iancu, Triptil)
- La pas prin Tbilisi, inima Georgiei (Marius Pop, SaCalatorim)
- Lipa-lipa prin Laos, (Simona Stanescu, Lipa-lipa)
- Cum am regasit Cuba dupa 6 ani (3 episoade de Ovidiu Balaj, GarlicTrail)
- Haideti sa vorbim un pic despre Chile (Sori Tigaeru, HaicuSori)
Lasă un răspuns