Aroma mirodeniilor, culorile vibrante si detaliile mostenirii culturale te invaluie mai peste tot prin labirintul aleeilor ”Orasului de piatra” – Stone Town, sufletul arhipelagului Zanzibar. Poti observa o catedrala, o moschee sau un templu hindus, toate de pe acelasi acoperis de unde se vede si apusul de soare peste luciul Ocean Indian.
Transportul
Inainte de a ne indrepta catre Zanzibar am petrecut doua nopti in Dar Es Salaam, capitala Tanzaniei. Atat eu cat si Don, partenerul meu de calatorie, aveam o anumita curiozitate legata de vibratia orasului al carui nume cu exotism mioritic il retinusem inca din clasele primare de la orele de geografie. In plus, o calatorie cu barca este intotdeauna placuta pentru cei care iubesc marea. Asa ca, odata ajunsi in portul din DAR, am cautat biroul companiei Azam, a carei servicii de transport cu ferryboat-ul le utilizasem cu doi ani inainte. Pretul pentru o cursa de doua ore cu catamaranul costa 35 de dolari, iar pentru un dus-intors am platit 70. In Stone Town uneori, procurarea unui bilet de intoarcere spre Dar Es Salaam (indeosebi in weekend, cand multi dintre localnici isi iau o scurta vacanta pe insula) poate fi dificila.
O alternativa pentru transport din Dar Es Salaam este zborul cu Precious Air sau Coastal Airline pentru aproximativ 80 de dolari-dus. Insa majoritatea celor care calatoresc in Zanzibar prefera totusi un zbor direct din Europa. Sunt multe companii aeriene care leaga marile orase europene de Stone Town.
Ah, partea faina pentru noi romanii este ca nu avem nevoie de viza pentru Tanzania, chiar daca la sosire in Zanzibar este nevoie sa completezi un formular asemanator celui de viza, intrucat Zanzibarul are o autonomie locala.
In cazul in care ai un program la limita intre doua sau mai multe forme de transport, din experienta mea, iti recomand sa tii cont de faptul ca, in Africa, perceptia ta asupra timpului poate fi diferita de a lor. Tanzanienii au, dupa cum ei insusi il numesc, ”Timpul African”-”Noi avem timpul, tu ai ceasul”.
Cazarea
Mergand pe stradutele inguste ale ”Orasului de piatra”, poti trece pe langa o gramada de pensiuni, fara ca macar sa le observi. Noi am ales la intamplare dintre usile colorate din lemn sculptat in stil arab sau hindu, cateva guesthouse-uri carora le-am verificat ambianta, dar si preturile. Dupa ce am ratacit in jur de o ora prin zona, in cautarea Venga House (pe care mi-o notasem in aeroport dupa un research scurt pe booking.com), am gasit o camera la 35 de dolari intr-o casa a carei nume nici acum nu il cunosc. Nu pot pune insa acelasi lucru despre cea care mi-a deschis usa casei…
Partea cu adevarat incantatoare a ofertei (pe care am negociat-o inca de la inceput) a fost micul-dejun, preparat chiar de domnita casei, care consta in paine proaspata, rosii, niste cartofi care aveau o nuanta de un albastru ciudat, un avocado cu doua oua, toate servite impreuna cu un minunat chai sau cafea. Micul-dejun l-am savurat in curtea interioara, sub umbra unui copac de mango.
Mai departe de zona casei Venga era si Garden Lodge. Nu am stat acolo, insa dupa ce am intrat si am fost poftiti la un ceai si o poveste de prietenosul proprietar arab, ne-am propus sa revenim in tura urmatoare.
Experiente culinare si altele
Sunt o multime de restaurante in Stone Town unde gasesti o varietate culinara cu specific persan, indian sau african.
Undeva la marginea portului si chiar langa Old Arab Port, la Forodhani Gardens, poti servi un gratar fain, fructe de mare pe grill sau chiar si salate la una dintre multele tarabe ale pietei de noapte.
Emerson’s Spice a fost alegerea potrivita pentru o priveliste spectaculoasa atat asupra orasului, cat si a oceanului. Are un concept interesant, deoarece nu exista un meniu fix. Servesc ceea ce bucatarul a decis sa prepare in ziua respectiva. Eu am incercat un amestec de fructe proaspete de mare cu legume subtil condimentate, urmat de un desert- Natma Tende– niste prajiturele putin coapte, acoperite cu seminte prajite de susan. Turul culinar al aromelor locale fost completat de un pahar rece de ceai de ghimbir, ce mi-a deschis apetitul pentru a merge la The Tea House. De aici, intins pe un covor persan, am urmarit contrastul apusului cand soarele s-a cufundat in mare in compania zgomoteler intrepatrunse ale clopotelor apartinand atat templelor hinduse, cat si celor crestine.
In Stone town exista un bar funky cu muzica buna, numit foarte sugestiv Livingstones. Locul are muzica live vineri seara si o terasa pe plaja, unde poti sa iti savurezi relaxat bautura la o masa, in timp ce iti ingropi degetele picioarelor in nisip.
Totusi, birtul meu favorit din oras a fost Mercury Bar, si asta chiar daca nu am prins nici o melodie de la trupa Queen in cele cateva ore petrecute acolo. Dupa ce le-am urmarit indeaproape miscarile localnicilor de pe ringul de dans, cele pe care numai africanii le pot face atat de armonios si energetic, am inteles ca dansul tanzanian este mai mult decat Bonga Flava pe care eu si Don o descoperisem in noptile petrecute in DAR.
Activitati
Inclusa in patrimoniul UNESCO, Stone town este o manifestare armonioasa a mixtului cultural. Cladirile afectate de trecerea timpului poarta urmele vechi de peste un mileniu ale diferitelor culturi care s-au intalnit aici: africana, araba, indiana si europeana.
Lumea Zanzibarului este interesanta prin detaliile ei. Usile cladirilor din Orasul de Piatra sunt diferite, iar fiecare motiv sculptat in lemnul acestora spune povestea proprietarului casei, fie el vreun negustor de sclavi sau un simplu pescar.
Mercury House – Cum Stone Town este locul de nastere al marelui Freddie Mercury, nu as fi putut sa nu ii vizitez casa celui mai faimos copil al Zanzibarului. In ciuda libertinismului care l-a caracterizat pe rockstar, in opozitie cu conservatorismul religiei musulmane a localnicilor, acestia ma indrumau spre casa lui cu o oarecare mandrie purtata in privire. Nu am putut intra acolo, insa am dat de niste fotografii interesante pe peretele casei.
Piata de peste si mirodenii – un loc in care mai toti locuitorii vin sa cumpere ceea ce le trebuie pentru acasa, e numai potrivit pentru a observa ceva din stilul de viata local.
Putine lucruri par ca s-au schimbat in zona in ultima suta de ani, lucru care ii confera ambiantei orasului o autenticitate ce insufleteste intreaga insula.
Daca testoasele ti se par haioase si ai chef sa le mangai pe crestet, da o tura de jumatate de zi pe Prison Island. Mai exista optiunea unei excursii de cateva ore bune pe Nakupenda Island, unde nisipul alb si fin se pierde in degradeul albastru al apelor sale.
Nu am reusit sa gasesc nici un pic de umbra acolo unde sa ma adapostesc de soarele fierbinte aparut brusc dupa ploaie, insa tanarul taximetrist-barcagiu a m-a servit amabil cu lotiune de protectie solara. Am ramas intrigat de aparenta sa grija pentru propriul ten, insa explicatia a venit imediat: crema fusese uitata de o turista finlandeza.
Dupa ce iti negociezi cu atentie cursele cu barca, din port poti ajunge pe oricare dintre cele doua insule. Eu am platit aproximativ 25$ pentru un drum dus-intors pe Nakupenda, intr-o barca in care am fost acompaniat de alti cativa pasageri-calatori.
House of Wonders, Old Fort, Palace Museum, baile persane Hamamni, Shakti Temple sau ferma de condimente , sunt toate locuri pe care nu ar trebui sa le ratezi daca te afli in Stone Town. Probabil fiecare dintre ele reprezinta o parte din puzzle-ul atmosferei de poveste pe care Zanzibarul o are.
**
Ovidiu Balaj a calatorit in peste 60 de tari de unde a adunat povesti si sfaturi de calatorit pe care le prezinta pe blogul sau – Garlic Trail. Pe Ovidiu il mai poti urmari pe Facebook si pe Instagram.
Lasă un răspuns