Craciunul se sarbatoreste in toate colturile lumii si fiecare tara are propriile traditii culinare, care mai de care mai diverse. In bucataria romaneasca exista mai multe preparate specifice Craciunului, de la mancaruri pe baza de carne de porc la cozonaci, dar poti incerca sa introduci in meniul de sarbatoare si un fel de mancare din alta zona a lumii. Iata mai jos cateva preparate traditionale servite de Craciun in alte tari din Europa.
Italia
Italienii prefera pestele pentru masa de Craciun. In mod traditional, se gatesc sapte feluri de mancare cu peste si fructe de mare, inclusiv paste. La desert, italienii pot servi „panforte”, o prajitura cu multe fructe uscate si nuci, și „panettone”, un cozonac aromat cu fructe uscate.
Islanda
Islandezii mananca de Craciun „hangikjöt”. Preparatul contine pulpa de miel si de oaie afumata sau fiarta, taiata in felii subtiri si servita pe paine sau clatite de secara, cu cartofi in sos bechamel si mazare.
Finlanda
„Joulukinkku” este preparatul traditional al finlandezilor si este gatit din carne de porc cu sos de mustar, prune si legume gratinate. „Porkkanalaatikko” este un alt fel de mancare tipic, din morcovi si condimente, acoperit cu un strat de nuci. Turta dulce si ciocolata cu fructe uscate pot fi servite la desert.
Spania
Mancarurile tipice pentru Craciun sunt curcanul umplut si friptura de miel. La desert, spaniolii servesc „turron”, dulciuri facute cu miere, migdale si albusuri.
Grecia
Pe masa de Craciun a grecilor se regaseste un preparat imprumutat din tarile nordice, curcanul, care este umplut cu fructe de padure si cu rosii. Grecii au deserturi numeroase si foarte imbietoare pentru aceasta ocazie, precum „melomakaronas”, facute din nuci si miere, si „kourabiedes”, acoperite cu zahar pudra.
Bulgaria
Tara predominant ortodoxa, ca si Romania, Bulgaria are preparate traditionale de Craciun pe baza de carne de porc sau curcan, servite pe 25 decembrie. Cu o zi inainte, de obicei, se serveste o masa vegetariana, pentru ca este inca post. 7 (zile ale saptamanii), 9 (luni de sarcina) sau 12 (luni ale anului) feluri de mancare sunt servite la aceasta masa, iar printre ele se numara sarmalele si ardeii umpluti cu legume.
Franta
De Craciun, antreul cel mai cunoscut sunt scoicile Saint Jacques, asezonate cu ierburi si branza si servite in cochiliile lor. Produse de lux, precum foie gras, trufe, stridii, caviar, somon se regasesc pe masa de Craciun a francezilor, alaturi de un tort buturuga la desert si sampanie.
Germania
Germanii sunt mari amatori de carne. Masa de Craciun poate incepe cu carnati la gratar si diverse mezeluri si poate continua cu o gasca fripta sau umpluta, servita cu legume picante si sosuri de fructe. „Christstollen” este desertul traditional, un cozonac cu fructe confiate, stafide, pasta de migdale si zahar pudra.
Elvetia
In tara cantoanelor se consuma de Craciun preparate din carne de curcan, somon afumat si foie gras. Dar preparatul traditional este asa-numitul fondue chinezesc, gatit din legume diverse, precum broccoli, morcov, ceapa, ardei, in care se inmoaie bucati din carne de vita, ciuperci sau creveti. Deserturi traditionale sunt tortul buturuga cu multa ciocolata si „biberli”, o prajitura cu miere si diverse condimente.
Suedia
De Craciun, suedezii au „Smörgasbord”, care se traduce prin „masa cu paine unsa”. In Suedia, de Craciun se pregateste un bufet bogat cu mai multe specii de peste, precum anghila, somon, hering, cruditati, mezeluri, paine, oua, legume.
Portugalia
Portughezii sunt mari amatori de peste, mai ales de cod sarat. Nu este de mirare ca masa de Craciun include preparate pe baza de cod sarat, precum „bacalhau cozido”, care contine varza, naut, ceapa, patrunjel, cartofi si ulei de masline Pe masa de Craciun trebuie sa fie aduse 13 deserturi, aluzie la Iisus si cei 12 apostoli care au venit la Cina cea de taina. Fructe, orez cu lapte, pasteis de nata – prajiturele din foitaj cu crema de vanilie pudrate cu scortisoara – si „bolo rei”, prajitura in forma de coroana cu fructe uscate si confiate, se numara printre acestea.
Belgia
Belgienii servesc de obicei la masa de Craciun friptura de curcan sau de gasca. In ceea ce priveste deserturile, sunt servite „cougnous” sau „cougnolles”, niste prajituri care il infatiseaza pe Iisus bebelus, „specculoos”, fursecuri din turta dulce, dar si „boukete”, respectiv clatite din faina de hrisca si miere.
Austria
Austriecii consuma in Ajunul Craciunului preparate pe baza de peste, precum crapul in sos de bere. Masa de a doua zi este imbelsugata si include, printre altele, carne de cocos cu varza rosie si cartofi. Biscuiti fragezi (“„kekse”), turta dulce si „sachertorte”, un tort cu ciocolata si gem de caise sunt servite de obicei la desert.
Marea Britanie
Si mesele britanicilor sunt destul de copioase si pot include celebrul somon scotian, curcan fript, eventual umplut cu castane, si sos din carne, cu garnitura de cartofi, morcovi si varza de Bruxelles. Deserturile traditionale includ „plum puding”, o budinca umeda din paine, fructe uscate si nuci inmuiate in rom, dar si „mince pies”, prajiturele umplute cu fructe uscate tocate si condimente.
Micul tur culinar de mai sus arata ca, in jurul lumii, obiceiurile pentru aceasta perioada sunt dintre cele mai diverse. Insa, in pofida traditiilor locale, obiceiul de a se aduna in jurul mesei si de a petrece timp cu cei dragi este comun tuturor popoarelor care sarbatoresc Craciunul.
Lasă un răspuns