Cine sunteti si ce este Travelator?
Salut! Noi suntem Ionut Oproiu si Cristian Iancu, doi graficieni din Bucuresti care au “vazut lumea”, iar intr-o seara (la bere, acolo unde se iau toate deciziile intelepte), am decis sa aratam cum se poate face asta cu bani putini, fara a sacrifica confortul si calitatea. Pentru asta am creat Travelator, site-ul pe care te afli, unde o sa gasesti zilnic ponturi pentru vacante DIY (do it yourself, adica “pe cont propriu”), la preturi incredibile.
Ce inseamna o vacanta DIY (do it yourself)?
O vacanta DIY este una in care o sa iti faci singur toate rezervarile. Toate detaliile despre cum se rezerva o vacanta DIY le poti gasi in acest articol tutorial Travelator.
Care este avantajul / dezavantajul vacantelor DIY?
Avantajul este ca, facandu-ti singur rezervarile, poti ajunge la un pret incredibil. Dezavantaje nu prea sunt, tocmai ai scutit cateva sute de euro pe care i-ai fi dat cuiva intr-o agentie sa faca doua rezervari, adica sa dea cateva click-uri, in locul tau. Singurul incovenient este ca ofertele de genul nu dureaza mult, pentru ca preturile pot fluctua de la ora la ora, astfel ca trebuie sa iei deciziile relativ repede si sa fii flexibil cu programul. Nu toate vacantele vor fi in august sau de sambata pana sambata. 🙂
Cum gasiti aceste oferte?
Cautam zilnic cele mai bune oferte de zboruri, cazare, croaziere, etc pe nenumarate site-uri de profil. Apoi alegem cele mai bune oferte, tinand cont de cateva criterii. Care sunt aspectele pe care noi le consideram esentiale pentru o experienta placuta, poti afla citind acest scurt ghid Travelator.
Mai sunt si alte site-uri care fac asta. Ce va deosebeste de ele?
Pe Travelator punem accentul pe calitate. Chiar daca sunt vacante cu buget mic, asta nu inseamna ca experienta unui astfel de sejur ar trebui sa fie neplacuta. Pe Travelator vei gasi intotdeauna zboruri si cazari alese cu grija, pe care le-am alege / le-am ales si pentru vacantele noastre.
Ce nu vei gasi niciodata pe Travelator:
- zboruri sau escale mult prea lungi (30-40 de ore, chiar daca pretul este foarte bun)
- zboruri de legatura care nu se potrivesc cu cel principal
- timp insuficient intre doua zboruri
- cazari aflate la foarte mare distanta de obiective
- cazari fara baie proprie
- cazari cu review-uri sub nota 7
- omisiuni ale unor costuri din pretul final (de exemplu, in cazul zborurilor cu legatura, in eventualitatea in care exista, noaptea de cazare intr-un oras de tranzit se va regasi intotdeauna in pretul final al vacantei/zborului)
Bineinteles, daca cineva este dispus sa doarma in aeroport, sa faca couchsurfing sau sa isi ia cazare in afara orasului, este absolut liber sa faca asta si atunci, evident, pretul vacantei va fi mai mic. Dar, pentru ca aceste lucruri nu sunt agreate de majoritatea oamenilor, nici de noi, ele nu se vor regasi in recomandarile Travelator.
Cel mai bun raspuns pe care ti-l putem da in legatura cu ce ne deosebeste de restul este sa compari preturile si conditiile pentru o vacanta in aceeasi destinatie si perioada.
Aveti oferte pentru luna/orasul x?
Nu suntem agentie de turism, nu cumperi nimic de la noi si nu avem oferte, in afara ponturilor postate zilnic pe site. Cum am spus si mai sus, trebuie sa iti faci singur toate rezervarile. Daca perioada sau orasul de plecare nu sunt convenabile pentru tine, poti folosi cele doua motoare de cautare Travelator pentru zboruri si cazare (powered by Momondo) sau widgetul din sidebar. Astfel, iti poti personaliza vacanta dupa bunul plac.
Ce este un error fare?
Un error fare este o greseala in sistem, de cele mai multe ori facuta de mana omului. Desi sistemul este in mare parte automat, exista faze in care este nevoie de inputul unei persoane. Fie ca e vorba de taxele de aeroport sau pretul combustibilului, omiterea sau modificarea unei cifre poate crea un error fare. In afara factorului uman, un altul ar putea fi o eroare de conversie dintr-o valuta in alta. In ambele cazuri, pretul biletului scade substantial. Aceste erori sunt de scurta durata, pana cand respectiva companie aeriana sau agentie remediaza problema. Daca vrei sa profiti de un error fare, iti recomandam sa NU suni sub nicio forma la compania aeriana, ci sa astepti confirmarea biletelor inainte de a face orice fel de rezervare pentru cazare.
Cum se fac rezervarile?
Pentru fiecare zbor sau vacanta, exista link-uri pe site catre compania / hotelul / motorul de cautare unde poti face rezervarile. Va trebui sa verifici daca preturile mai sunt de actualitate, apoi sa faci rezervarile. Articolul Travelator mentionat anterior este un tutorial perfect pentru acest subiect.
Am incercat sa rezerv, dar preturile erau mai mari fata de cele din simulare. De ce?
Preturile din simularile noastre sunt cele gasite pe site-ul companiile aeriene sau agentiilor. De obicei, exista doua motive pentru care pretul biletului de avion poate fi diferit fata de cel din simulare:
- pentru ca cererea de cumparare este mare, biletul de avion s-a scumpit
- pretul final este influentat de factori precum alegerea locului in avion, tipul de bagaj ales, metoda de plata folosita, etc. Avand in vedere ca toate acestea sunt alegeri personale, dar si pentru ca timpul nu ne-ar permite sa le luam pe toate in calcul, pe Travelator vei gasi intotdeauna pretul de baza al biletului de avion (cu taxe de aeroport incluse)
In cazul simularilor pentru cazare, lucrurile functioneaza in mod similar. Preturile sunt cele gasite pe site-ul agentiei. In unele cazuri este pretul final, iar in altele, agentia mai poate adauga anumite taxe aditionale.
Ce trebuie sa am in vedere atunci cand inchiriez o masina?
Desi este o metoda foarte comoda pentru transport, atunci cand inchiriezi o masina va trebui sa ai in vedere mai multe lucruri:
- compania de la care inchiriezi
- varsta soferului (fiecare companie specifica varsta minima/maxima a soferului)
- depozitul necesar inchirierii
- limita de kilometri admisa
- tipurile de asigurare alese
- extraoptiuni alese (GPS, scaun pentru copil, etc.)
- punctul de preluare / predare a masinii
- taxa pentru trecerea anumitor granite
Pe langa toate astea, trebuie sa iei in calcul si costurile combustibilului si parcarilor sau eventualele taxe de drum. Astfel, pe Travelator vei gasi intotdeauna pretul de baza pentru inchirierea masinii, fara toate aceste variabile, care sunt decizii personale.
Este inclus transferul de la / la aeroport in pretul final al vacantei?
O sa am nevoie de viza pentru a vizita tara x? Am nevoie de asigurare medicala? Cum va fi vremea?
Pentru toate acestea si nu numai, va trebui sa iti faci singur research-ul. Sunt nenumarate site-uri / forumuri, care trateaza aceste subiecte, la un Google search distanta.
Faceti si cautari la cerere?
Din pacate, timpul nu ne permite sa facem cautari la cerere, dar daca o sa ne urmaresti zilnic, cu siguranta vom ajunge si la destinatia ta preferata.
Cum va putem urmari zilnic?
Poti sa te abonezi la newsletter sau notificari in browser si astfel vei primi un mail imediat ce o noua oferta este publicata. Nu ne place spamul si nu avem nicio intentie in a te plictisi cu mailurile, dar pentru ca ofertele nu dureaza mult, aceasta este cea mai sigura cale de a nu scapa un super deal. Daca nu iti surade ideea newsletterului, poti pune site-ul in bookmarks sau ne poti urmari pe pagina de Facebook, Travelator Romania, avand grija sa bifezi See First, pentru a fi siguri ca iti ajungem in news feed.
Aparitii / mentiuni in presa si media
Europa FM – Vacanta la Venetia si Trieste, la mai putin de 200 de euro
Europa FM – 154 de euro pentru o vacanta de 5 zile in Scotia
ZOOT Romania – Outfituri inspirate de cocteiluri: Cuba Libre
ZOOT Romania – Mi-Pac: Rucsacuri pentru suflete cu dor de ducă
Careers&Business – Travelator, detectivii de vacante ieftine. Despre “error-fare” si conceptul “DIY”, pe romaneste
Marie Claire – Ce destinatii de vacanta sa alegi in functie de luna in care poti sa iti iei concediu