Roma, cunoscuta ca Orasul Etern, este un mix intre ruine antice captivante, arta care inspira, strazi pitoresti vibrante, bucatarie recunoscuta pentru preparatele delicioase si o atmosfera plina de viata. Iar cei care aleg sa viziteze Roma inteleg rapid de ce acesta este unul dintre cele mai romantice si carismatice orase din lume.
Limba
- Italiana
Moneda locala
- Euro (€)
Vremea in Roma – cand sa vizitezi
Orasul Etern este ideal pentru vacante pe tot parcursul anului. Roma are o clima mediteraneana, cu ierni blande si ploioase, dar si veri calduroase. Nu exista neaparat o perioada cand nu ar trebui sa vizitezi Roma, insa, ai de ales intre perioada de varf (aprilie-iunie), cand numarul de turisti este ridicat sau iarna, cand preturile la cazare scad. Vara, temperaturile pot depasi 32 de grade Celsius, iar umiditatea este ridicata. In restul anului, temperaturile sunt placute, iar iarna pot sa scada sub -1 grad Celsius. Ninsorile sunt destul de rare in acest sezon.
De regula, perioadele potrivite pentru o vacanta in Roma sunt intre lunile septembrie-noiembrie, cand orasul nu este aglomerat, zilele sunt lungi si insorite, iar serile sunt usor racoroase, dar perfecte pentru o plimbare pe strazile pitoresti ale Romei.
Lunile iunie, iulie si august sunt cele cand vei gasi cei mai multi turisti prin oras si trebuie sa te pregatesti pentru cozile lungi de la fiecare atractie turistica. Insa, vara ramane sezonul ideal pentru o vacanta in Roma, deoarece ploile sunt extrem de rare, iar vremea este potrivita pentru vizite la muzee, plimbari in oras, pranz sau mese de seara in aer liber si pentru o gelato delicioasa. La finalul verii, majoritatea magazinelor, restaurantelor si hotelurilor sunt inchise, deoarece localnicii pleaca in vacanta.
Primavara si toamna sunt de asemenea doua perioade populare pentru calatorii. Incepand cu luna aprilie temperaturile incep sa creasca si orasul sa prinda viata din nou. Tine cont ca, odata cu apropierea Pastelui, orasul devine aglomerat, in special in zona Vaticanului. Toamna, vremea ramane ideala pentru plimbari si vizite la obiectivele turistice din Roma, chiar daca ploile sunt mai dese, insa, grupurile de turisti incep sa scada, la fel si tarifele la cazare. Octombrie si noiembrie sunt considerate lunile cele mai ploioase.
Iarna este, de asemenea, un sezon potrivit sa vizitezi Roma, mai ales daca vrei sa economisesti bani la cazare, dar si sa nu pierzi mult timp stand la cozi. Vremea este mai rece, insa iti permite sa iesi pe strazile orasului la o plimbare, atat timp cat ai luat cu tine un palton mai gros, un fular si o pereche de manusi si sa mergi in Targul de Craciun organizat in Piazza Navona.
Evenimentele si sarbatorile care aduna cei mai multi turisti in Roma sunt Pastele (mai/aprilie), festivalul de muzica rock (iulie), Craciunul si Anul Nou (decembrie-ianuarie).
Transportul in Roma
Reteaua de transport public din Roma este bine pusa la punct si diversificata, indiferent ca ai nevoie sa ajungi de la aeroport in oras sau sa te deplasezi de la hotel la obiectivele turistice.
Pentru transportul intre aeroportul Fiumicino (Leonardo DaVinci) si oras ai urmatoarele variante:
- Trenul Leonardo Express catre centru (statia Termini) – plecari la fiecare 15 minute, calatoria dureaza 30 de minute, tariful porneste de la 14 euro/persoana. Statia din aeroport este semnalizata cu indicatoare si platforme pentru plecari, asa ca verifica inainte unde este urmatoarea plecare. De la statia Termini, trenul Leonardo Express pleaca de la platformele 23 si 24. Plecarile din aeroport sunt in intervalul 6:23 si 23:23, iar plecarile de la statia Termini in intervalul 5:35 si 22.35. Nu poti folosi bilete pentru transport public, ci este necesar sa cumperi bilete pentru acest tren (online sau de la ghisee).
- Trenurile regionale (FL1) care opresc in statiile Rome Tiburtina, Rome Ostiense, Rome Trastevere si Rome Termini. Trenul pleaca la fiecare 15 minute (luni-vineri) si 30 minute (sambata-duminica). Calatoria dureaza 55 de minute, iar pretul unui bilet este de 8 euro.
- Transferuri private – de la 10.50 euro/persoana
- Taxi – 48 euro pret fix
Pentru transportul intre aeroportul Ciampino si oras ai urmatoarele variante:
- Cu trenul – ca sa ajungi in gara trebuie sa iei unul din cele doua autobuze, Atral si Cotral. Primul pleaca la fiecare 40 de minute, iar un bilet dus costa 1.20 euro, plus inca 1.20 euro/bagaj, iar Cotral are plecari la fiecare 10 si 40 de minute, iar un bilet dus costa 1.10 euro. In 5 minute ajungi in gara. De acolo, trenul pleaca la fiecare 8 – 10 minute catre statia Termini, pretul unui bilet este de 1.5 euro si calatoria dureaza 15 minute.
- Cu autobuzul – exista trei optiuni: SIT, Terravision si FlixBus. Pretul unui bilet dus este 6 euro pentru SIT si 8 euro pentru un bilet dus-intor cu Terravision sau FlixBus. Calatoria pana in centrul orasului dureaza in jur de 45 de minute in functie de trafic.
- Transfer privat – de la 9.49 euro/persoana
- Taxi – 30 euro pret fix
Pentru a te deplasa in oras poti opta pentru metrou, autobuz, tramvai, trenuri urbane (Roma–Lido, Roma–Viterbo, Roma–Pantano), autobuzele Cotral (doar in oras), Trenitalia regional (clasa a doua). Biletele si abonamentele sunt valabile pentru toate aceste mijloace de transport, iar preturile sunt urmatoarele:
- Un bilet (BIT) costa 1.50 euro si e valabil pentru 75 de minute
- Un abonament de o zi (BIG Day Pass) costa 6 euro si e valabil din momentul in care l-ai compostat pana la miezul noptii
- Un abonament de trei zile (BTI 3 Day Tourist Pass) – costa 16.50 euro
- Un abonament saptamanal (CIS Week Pass) – costa 24 euro
Daca optezi pentru o calatori cu taxiul, tine cont ca tarifele sunt destul de mari. Tariful minim intre orele 6:00 si 22:00 porneste de la 3 euro sau 4.5 euro in zilele de sarbatoare. Tariful minim pe timpul noptii porneste de la 6.50 euro.
Mancare
Bucataria italieneasca este recunoscuta pentru preparatele aromate, simple si, in acelasi timp, extrem de delicioase. Odata ce ai ajuns aici nu trebuie sa pleci fara sa incerci preparatele locale.
Supli este o gustare pe care o vei gasi aproape la fiecare colt de strada sau localuri takeaway. Supli este preparat din orez prajit, amestecat cu ragu si mozzarella. Il poti gasi in Travestere, la localul I Supplì.
Pizza al taglio este un alt preparat delicios pe care il gasesti in Roma. Pizza este gatita in tavi mari, alaturi de diverse toppinguri, de la cele clasice cu sos de rosii, mozzarella si busuios pana la cu carne, branza si legume. Pe toate le poti incerca la Pizzarium, insa, cu siguranta vei gasi numeroase alte localuri cu pizza.
Dintre preparatele cu paste iti recomandam sa incerci rigatoni carbonara, bucatini amatriciana sau cacio e pepe, o optiune perfecta pentru vegetarieni.
Saltimbocca alla Romana este preparat din carne de vitel, prosciutto crudo, salvie proaspata, marinate in vin alb. Simplu si suculent, nu trebuie sa ratezi acest preparat cand esti in Roma, pe care il poti gasi la restaurantul Da Teo, in Travestere. Iar la desert poti incerca tiramisu, gelato, profiterol sau cannoli. Pretul pentru faimoasa gelato italiana poate varia intre 2 si 3.50 euro si o poti servi la cornet sau la pahar.
Bautura
Daca ajungi in Roma, trebuie sa incerci cateva dintre bauturile locale si, de ce nu, sa iesi seara in oras si sa prinzi putin din gustul vietii de noapte al localnicilor. Daca iesi seara la restaurant pot incerca un vin rosu, iar, in medie, pretul unui litru de vin rosu este cuprins intre 5 si 8 euro. Mai poti incerca limocello, prosecco sau bellini, o bautura de culoare roz cu prosseco, suc de piersici si putin suc de cirese.
Unul dintre ritualurile localnicilor este de a bea o cafea, asa ca, daca vrei sa te integrezi cat mai bine, atunci poti comanda pur si simplu o cafea (rareori se foloseste termenul espresso) si o poti savura direct la bar. De asemenea, nu ar trebui sa comanzi niciodata un cappuccino imediat dupa pranz.
O alta bautura traditionala este aperitivo, care se consuma seara devreme (intre orele 18:00 si 21:00) si include o bautura si mancare de la bufet. Poti merge in localuri precum Doppiozeroo in Ostiense sau Momart, pe Via Nomentana. Pretul poate varia intre 6 si 10 euro.
Pretul unei sticle de apa la 0.33 l este, in medie, de 0.99 euro, o bere la draft (0.5 l) costa 5 euro, iar un cappuccino costa 1.27 euro.
Cele mai faimoase cartiere pentru viata de noapte sunt centrul istoric, Trastevere, Testaccio, Ostiense, San Lorenzo si Pigneto.
Lista noastra de must-see
1. Colosseum
Nu exista vacanta in Roman fara sa vizitezi Colosseum, cel mai mare amfiteatru construit in timpul Imperiului Roman. Timp de 2000 de ani acesta a reprezentat un simbol al puterii romanilor, iar dupa ultimele restaurari, acest simbol maret al orasului este locul ideal unde sa vezi si sa simti istoria. Pe masura ce urci fiecare treapta, iti poti imagina luptele de gladiatori care aveau loc aici si parca de vei intoarce in timp. Ca sa eviti cozile lungi, e recomandat sa vizitezi Colosseum dimineata sau sa cumperi un bilet de la Palatine Hill, care ofera bilete combinate pentru cele doua atractii turistice si Forumul Roman.
Program: zilnic intre 8:30 – 19:00, inchis intre 25 decembrie si 1 ianuarie
Pret: 12 euro/adult, 7.5 euro/tineri cu varste intre 18-24 de ani din UE si gratuit pentru copii sub 17 ani si batrani peste 65 de ani
2. Forumul Roman
Localizat intre Piazza Venezia si Colosseum, Forumul Roman a reprezentat un hub al vietii politice si sociale in perioada Imperiului Roman. Aici gasesti numeroase temple, iar printre punctele de interes se numara Via Sacra, pe unde se plimba Iulius Cezar cu peste 20 de secole in urma, Arcul lui Titus, Columna lui Focas sau Templul lui Antoninus si al Faustinei. Forumul Roman este unul dintre cele mai frumoase si interesante atractii turistice din oras, asa ca poti petrece ore in sir plimbandu-te printre templele sale fara sa te plictisesti.
Program: zilnic intre 8:30 – 19:00, inchis intre 25 decembrie si 1 ianuarie
Pret: 12 euro/adult, 7.5 euro/tineri cu varste intre 18-24 de ani din UE si gratuit pentru copii sub 17 ani si batrani peste 65 de ani
3. Fontana di Trevi
Se spune ca daca atunci o moneda in fantana, te vei intoarce in Roma, daca arunci doua monede, te vei indragosti de un italian, iar daca atunci trei monede, te vei casatori cu acea persoana. Mitul s-a nascut in anul 1954, odata cu filmul Trei banuti in fantana iar de atunci din ce in ce mai multi turisti se pozeaza in timp ce arunca monede. Pe langa acest mit, Fontana di Trevi reprezinta cea mai frumoasa si cea mai mare fantana din Roma, datand inca din anul 19 i.Hr. indiferent ca o vizitezi ziua sau noaptea, cand este luminata, vei fi cu siguranta fascinat de acest loc.
4. Basilica Sf. Petru
Basilica Sf. Petru este una dintre cele mai mari biserici din lume si locul unde Papa tine numeroase slujbe de-a lungul anului. In interior vei putea vedea piese de arta impresionante, precum Baldachinul Sf. Petru, construit din bronz de catre Bernini; Pietà, o scultura a lui Michelangelo si statuia Sf. Petru stand pe tron. De asemenea, trebuie sa urci in dom pentru a admira de sus privelistea fascinanta asupra Pietei Sf. Petru.
Program: octombrie – martie intre orele 7:00 – 18:30, aprilie – septembrie intre orele 7:00 – 19:00, Domul de deschide la ora 8:00 si se inchide cu o ora mai devreme decat Basilica
Pret: intrarea in Basilica este gratuita, pentru Dom trebuie sa platesti 6 euro daca urci cele 551 de trepte sau 8 euro daca iei liftul pana la terasa si urci restul celor 320 de trepte.
5. Capela Sixtina
Capela Sixtina este una din cele mai mari bogatii ale Vaticanului, Romei, dar si a intregii lumi. Este cunoscuta pentru frescele care acopera in intregime peretii si tavanul, la care au contribuit artisti precum Botticelli, Perugino, Luca si Michelangelo. Cea mai cunoscuta imagine din interiorul capelei este Crearea lui Adam, dar si Judecata de Apoi, ambele create de Michelangelo. Capela Sixtina se afla la Vatican.
Program: luni – sambata intre 9:00 – 18:00 (ghiseul de bilete se inchide la ora 16:00), duminica este inchis, cu exceptia ultimei zile de duminica a fiecarei luni, intre orele 9:00 – 14:00 (ghiseul de bilete se inchide la ora 12:30). De asemenea, Capela Sixtina este inchisa in zilele de 1, 6, 11, 22, 19, 28 februarie, 29 iunie, 15 august, 1 noiembrie, 8 si 26 decembrie.
Pret: 16 euro/adult, 8 euro/copii (6 – 18 ani), 8 euro/studenti (19 – 26 ani), iar intrarea este gratuita in ultima zi de duminica a fiecarei luni
6. Panteonul
Panteonul din Roma este unul dintre capodoberele arhitecturale ale orasului, datand inca din perioada Romei Antice. Constructia lui a fost comandata de catre Marcu Agrippa si a reprezentat un templu pentru toti zeii din Roma Antica. Pe langa detaliile arhitecturale impresionate, in interior vei gasi numeroase morminte ale regilor italieni, printre care si pictorul renascentist Rafael, dar si multe alte opere de arta.
Program: luni – sambata intre orele 8:30 – 19:30 (ultima intrare 19:15), duminica intre orele 9:00 – 18:00 (ultima intrare 17:45), in data de 1 mai intre orele 9:00 – 18:00 (ultima intrare 15:45)
Pret: gratuit
7. Muzeul si Galeriile Borghese
Daca vrei sa vizitezi o galerie de arta in Roma, atunci acesta este locul unde trebuie sa ajungi. Aici vei gasi numeroase opere de arta, de la tablouri are pictorilor Caravaggio, Rafel si Titian, pana la sculpturi de Bernini. Iar dupa ce ai terminat de admirat toate aceste capodopere, te poti relaxa in imprejurimile Vilei Borghese.
Program: marti – duminica intre orele 9:00 – 19:00
Pret: 15 euro/adult, 8.5 euro/copii
Mai multe obiective din care iti poti alege gasesti aici.
Roma Pass
Ca sa te bucuri cat mai mult de tot ceea ce ofera Roma, dar si ca sa te incadrezi cat mai bine in bugetul de vacanta, poti opta pentru Roma Pass. Acesta este disponibil in varianta pentru 48 de ore care iti ofera acces gratuit la primul muzeu sau monument istoric vizitat, acces gratuit neliminat la transportul in comun, o harta a orasului si multe alte discounturi, dar si acces direct la Muzeele Capitoline si Castelul Sant’Angelo.
Varianta pentru 72 de ore iti ofera aceleasi beneficii, cu avantajul ca ai acces gratuit la primele doua muzee sau monumente istorice vizitate.
Roma Pass pentru 48 de ore costa 28 euro, iar cel pentru 72 de ore costa 38.50 euro. Poti cumpara Roma Pass inline, de la punctele de informare turistice sau de la muzeele partenere.
Chestii gratuite
Chiar daca Roma poate fi un oras costisitor, exista numeroase lucruri pe care le poti face gratuit. Trebuie sa tii ca, daca ai deja un Roma Pass, poti sa folosesti gratuit transportul in comun, iar Wi-Fi este gratuit in majoritatea hotelurilor, restaurantelor, baurilor si cafenelor.
Arta gratuita
- Biserici – Basilica Sf. Petru, Basilica di San Pietro in Vincolo, Chiesa di San Luigi dei Francesi si Chiesa di Santa Maria del Popolo
- Muzeele Vaticanului – intrarea este gratuita in ultima zi de duminica a fiecarei luni (ai grija la cozi, mai ales in sezon, fa-ti rezervarile online)
- Muzeele de stat – includ opt muzee, printre care Muzeul Carlo Bilotti si Muzeul Barracco di Scultura Antica. Intrarea este gratuita in prima zi de duminica a fiecarei luni
- Bisericile din Roma sunt superbe, iar intrarea este gratuita la majoritatea
Monumente
- Panteon – intrarea este gratuita tot timpul
- Fontana di Trevi – cel mult poti arunca monede in apa ca sa ai siguranta ca te vei intoarce in Roma
- Bocca della Verità – asa cum sustine legenda, daca spui o minciuna cand tii mana in Bocca della Verità (Gura Adevarului), te va musca de mana
Piete
- Plimbarile in aer liber fac parte din viata de zi cu zi a localnicilor, iar tu te poti bucura ce acest lucru fara sa cheltui un ban in plus; locurile pe care nu trebuie sa le ratezi inclu Piazza Navona, Campo de’ Fiori, Piazza di Spagna di Piazza del Popolo
Parcuri
- Cele mai faimoase parcuri sunt Villa Borghese, Villa Torlonia, Villa Celimontana si Dealul Gianicolo
Cartiere faimoase
- Italienii obisnuiesc sa se plimbe pe inserat (passeggiata), iar cartierele unde poti admira arhitectura orasului si descoperi tot soiul de locuri autentice si pitoresti sunt Trastevere, Ostiense, Pigneto si Testaccio
Cateva cadre si detalii impresionante din Roma:
Viziteaza contul nostru Instagram pentru mai multe poze din Roma (si nu numai). 🙂
Tururi gratuite ale orasului
Daca vrei sa te deplasezi mai usor prin oras, de la un obiectiv turistic la altul, poti opta oricand pentru un tur gratuit. Nu este obligatoriu sa platesti la final, dar unii turisti platesc o suma modica (intre 5 si 15 euro) in cazul in care s-au simtit bine sau turul a fost util. Iata cateva dintre aceste tururi gratuite:
- New Rome Free Tour – tururile au loc zilnic intre 9:30 si 17:00, dureaza in jur de doua ore, iar grupurile nu sunt mai mari de 15 persoane. Copiii cu varsta mai mica de 10 ani nu pot participa si este obligatoriu sa te prezinti cu biletul printat. Rezervarile le poti face pe site lor newromefreetour.com/free-tour/
- Rome Free Walking Tours – au loc doua tururi, iar ambele incep din zona Treptelor Spaniole. Turul de dimineata incepe la ora 10:00, merge spre Vatican si include si vizitarea Panteonului. Turul de dupa-amiaza incepe la ora 16:00 si merge spre Colosseum, incluzand si Fontana di Trevi. Poti rezerva un tur pe site-ul lor romefreewalkingtour.com
- Rome Ultimate Free Tour – au loc doua tururi gratuite pe zi, primul la ora 11:00 si al doilea la ora 16:00. Grupul este limitat la 15 persoane si trebuie sa ai in vedere ca acestia isi rezerva dreptul de a anula turul daca se prezinta mai putin de 4 persoane. Tururile nu includ Fontana di Trevi si Treptele Spaniole, insa vei putea vedea Panteonul si Piazza Navona. Rezervarile le poti face pe site-ul lor https://romesultimatefreetour.com
Festivaluri
Cele mai populare festivaluri care au loc in Roma an de an sunt urmatoarele:
- Carnavale Romano – februarie – au loc parade de cai in Piazza del Popolo, parade de costume pe Via del Corso si concerte stradale in Piazza Navona.
- Maratona di Roma – martie – traseul se intinde pe 42 de km, incepe si se termina in zona Colosseum, si ajunge prin multe zone importante ale orasului.
- Natale di Roma – aprilie – Roma sarbatoreste ziua orasului pe data de 21 aprilie cu muzica, reconstituiri istorice si focuri de artificii. Evenimentele au loc in mai multe zone ale orasului, insa cele mai importante sunt in Campidoglio si Circo Massimo.
- Mostra delle Azalee – aprilie – Treptele Spaniole sunt decorate cu 600 de vaze cu azalee colorate, de la mijlocul lunii aprilie pana la inceput de mai.
- Primo Maggio – au loc concerte rock cu trupe locale in Piazza di San Giovanni. Uneori, sunt invitate si trupe faimoase.
- Lungo il Tevere – iunie – septembrie – evenimentul se intinde de toata durata verii, timp in care pe malul raului Tibru viata de noapte devine vibranta cu restaurante, cluburi, baruri si ringuri de dans.
- Isola del Cinema – iunie – festival de film in aer liber, cu filme internationale si italienesti.
- Festa di Noantri – iulie – petreceri pe strada au loc in ultimele doua saptamani ale lunii, in Piazza Santa Maria. Evenimentul incepe cu o procesiune religioase si continua cu mancare, bauturi, dans si rugaciuni.
- Festa della Madonna della Neve – august – pe data de 5 august sunt aruncate de trandafiri peste Basilica di Santa Maria Maggiore pentru a celebra o ninsoare care a avut loc pe aceasta data, in mod miraculos, in secolul al 4-lea.
- Romaeuropa – octombrie – noiembrie – sunt organizate festivaluri de dans si drama, recitaluri si show-uri multimedia cu artisti internationali.
- Festival Internazionale del Film di Roma – noiembrie – are loc la Auditorium Parco della Musica, iar covorul rosu este intins pentru vedete de la Hollywood si aristi italieni deopotriva.
- Festival Internazionale di Musica e Arte Sacra – noiembrie – au loc concerte clasice ale Orchestrei Filarmonice din Viena in diferite biserici si patru bazilici papale.
- Targul de Craciun din Piazza Navona – decembrie – cea mai frumoasa piata din Roma devine locul unde poti gasi ornamente de Craciun, preparate traditionale si cadouri, totul intr-un decor luminat, dar si cu scena nasterii lui Iisus.
Shopping
Una dintre cele mai bune perioade pentru shopping este luna ianuarie spre mijlocul lunii februarie cand au loc reducerile de iarna. Reducerile sunt cuprinse intre 20 si 50%. In functie de cumparaturile pe care vrei sa le faci, iata in ce zone din oras trebuie sa ajungi:
- Centrul istoric – antichitati, bijuterii, obiecte vintage, imbracaminte, delicatese culinare
- Tridente, Trevi si Quirinale – magazine cu haine de lux in zona Via Condotti, dar si magazine cu preturi mai mici pe Via del Corso
- Monti, Esquilino si San Lorenzo – magazine de fashion independente, accesorii pentru casa, buticuri vintage
- Trastevere & Gianicolo – cadouri si magazine cu tot soiul de suveniruri
- San Giovanni & Testaccio – piete pline cu mancaruri delicioase si preparate locale
- Zona de sud a orasului – aici gasesti cele mai multe mall-uri
Majoritatea magazinelor mari deschis intre orele 9:00 si 19:30 sau 10:00 si 20:00, de luni pana sambata, iar unele pot fi inchise in ziua de luni.
Magazinele mai mici deschid intre 9:00 si 13:00 si 15:30 si 19:30 sau 16:00 si 20:00, de luni pana sambata.
In cazul in care faci cumparaturi cu o valoare mai mare de 175 de euro in magazine care au afisat anuntul Tax Free for Tourists (fara taxe pentru turisti), poti primi taxele inapoi. Trebuie doar sa completezi un formular care sa fie stampilat apoi de agentii vamali la iesire din tara.
Preturi generale
In general, poti calatori in Roma cu un buget cuprins intre 100 si 250 de euro pe zi. In acest buget sunt incluse pretul cazari pentru o noapte, masa zilnica si intrarile la muzee. In ceea ce priveste cheltuielile pe care le vei face in vacanta, gasesti mai jos o lista cu preturi estimative:
- Pentru mic dejun, pranz si cina, bugetul zilnic poate varia intre 25 de euro si 45 de euro sau chiar mai mult
- Masa la un restaurant – 15 euro (pret mediu)
- Bere draft (0.5 l) – 5 euro
- Cappuccino – 1.27 euro
- Apa la restaurant (0.33 l) – 0.99 euro
- Apa la magazin (1.5 l) – 0.38 euro
- Un bilet pentru transportul public – 1.5 euro
- Taxi – 3 euro tarif minim/ziua sau 6.50 euro tarif minim/noaptea
- Gelato – intre 2 si 3.5 euro
- Vin rosu (1 l) – intre 5 si 8 euro
- Aperitivo – intre 6 si 10 euro
- O felie de pizza – intre 2 si 5 euro, in functie de dimensiune si toppinguri
Obiceiuri locale
In ciuda aparentelor, Italia este o tara destul de formala, unde se pune pret pe obiceiurile sociale. Asa ca e de preferat sa:
- Saluti atunci cand intri intr-un bar, magazin, restaurant si nu numai cu salutul buongiorno (buna dimineata) sau buonasera (buna seara)
- Imbraca-te decent daca vizitezi biserici sau catedrale
- Mananca paste cu furculita si lingura; este in regula sa mananci pizza cu mana
- Daca ieri seara la cina, nu uita sa te imbraci cat de cat elegant (italienii au acest obicei)
Localnicii din Roma nu obisnuiesc sa lase bacsis generos, insa, iata cateva sfaturi utile:
- Taxi – bacsisul este optional, dar majoritatea oamenilor rotunjesc suma finala
- Restaurante – bacsisul sau servizio este de obicei inclus; in caz contrar, poti lasa unul sau doi euro la pizzerie sau 10% in restaurante
- Baruri – nu e necesar, dar majoritatea oamenilor lasa bacsis daca beau la bar
Top Tips For Your Trip
- Nu incerca sa vezi toate atractiile turistice daca nu ai suficient timp la dispozitie, ci incearca sa vizitezi atat cat poti in intervalul de timp pentru care calatoresti. Poti lasa restul pentru urmatoarele vacante.
- Centrul istoric al Romei este pentru plimbari in aer liber, asa ca nu ezita sa strabati stradutele sale pitoresti. Farmecul orasului este sa descoperi cladiri si zone autentice italienesti, pe care nu ai cum sa le ratezi daca faci o plimbare pe jos.
- Nu judeca un restaurant dupa modul in care arata atunci cand cauti un loc unde sa mananci. Cele mai bune preparate le vei gasi chiar in localurile modeste.
- Pe perioada verii, atunci cand este foarte cald afara, e de preferat sa iesi din casa dimineata, sa te odihnesti la pranz si sa iesi din nou seara.
- Majoritatea muzeelor au intrare gratuita in prima zi de duminica din luna, in timp ce in zona Vaticanului acestea au intrare grauita in ultima zi de duminica din luna.
Site-uri folositoare
- Lonely Planet (www.lonelyplanet.com/rome) – informatii despre destinatie, rezervari la hoteluri si forumuri
- 060608 (www.060608.it) – site-ul oficial de turism pentru Roma
- Coopculture (www.coopculture.it) – informatii si rezervari de bilete pentru obiective turistice
- Vatican Museums (www.vatican.va) – rezervari de bilete online pentru a evita cozile lungi
- Auditorium (www.auditorium.com) – informatii despre concerte
- Santa Susanna (www.santasusanna.org/comingToRome/convents.html) – informatii despre cazari in scop religios
- ABed & Breakfast Association of Rome (www.b-b.rm.it) – rezervari apartamente si B&B
O vacanta in Roma imbina stilul de viata la dolce vita cu o cultura bogata si opere de arta fascinante. Odata ce ai ajuns aici nu mai ramane decat sa descoperi in mers stradutele sale pitoresti, presarate cu cafenele si pizzerii, sa vizitezi atractiile turistice simbolice si sa te relaxezi apoi intr-un parc.
Lasa-ne un comentariu, daca acest gen de ghiduri iti este de folos, si ce oras ti-ai dori pentru urmatorul ghid. Vacanta de neuitat! ^_^