Roma este orasul de care nu ai cum sa nu te indragostesti, un loc incarcat de istorie, de mituri, de romantism, in care descoperi la fiecare pas o poveste noua. Daca planuiesti o vacanta aici in perioada urmatoare, nu ne mai ramane decat sa iti spunem ca ai facut cea mai buna alegere si sa iti dam cele mai bune ponturi pentru excursie.
Colosseumul
Colosseumul este probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic din Roma, dar și unul dintre amfiteatrele antice conservate cel mai bine. Dupa moartea lui Nero, care a lasat Roma intr-o stare de criza, Imparatul Vespasian a inceput in anul 72 d.Hr. constructia unui amfiteatru grandios, chiar pe locul in care odinioara se afla complexul Domus Aurea al lui Nero. Lucrarea a fost finalizata in 80 d.Hr., in timpul Imparatului Titus, fiul lui Vespasian, iar amfiteatrul a devenit un loc in care erau organizate lupte intre gladiatori sau chiar animale, curse intre carele de lupta sau alte evenimente publice. Declinul Colosseumului a inceput odata cu incetarea luptelor intre gladiatori (secolul al V-lea), edificiul fiind afectat de schimbarile socio-politice, dar si de anumite dezastre produse in Roma (incendii, cutremure, furtuni). De-a lungul timpului, au existat diferite actiuni de refacere a monumentului, dar restaurarea sa in adevaratul sens al cuvantului a inceput abia in 1750, din ordinul Papei Benedict al XIV-lea.
Pantheonul
Pantheonul, un edificiu care a functionat ca templu al zeitatile romane, a fost finalizat in 126, in timpul Imparatului Hadrian, desi constructia sa a inceput mult mai devreme, la ordinul consulului Marcus Agrippa. Templul lui Agrippa a ars in anul 80, insa Hadrian a pastrat inscriptia originala, care se afla la intrare, si a continuat sa extinda Pantheonul. In 608, Pantheonul a fost transformat in biserica, aici fiind inmormantati regii italieni Vittorio Emanuele al II-lea si Umberto I, dar si Raphael, unul dintre cei mai importanti artisti renascentisti.
Piata Navona
Ai vazut-o in filme ca Eat Pray Love (apare in scena in care Julia Roberts mananca gelato pe o banca), sau Angels & Demons (si astea sunt doar titlurile pe care ni le amintim acum) si se numara printre cele mai frumoase spatii din Roma: celebra Piazza Navona a fost construita in locul fostului stadion al lui Domitian, motiv pentru care forma sa este ovala. Trei dintre cele mai cunoscute fantani ale Romei (Fantana celor patru rauri, Fantana lui Neptun si Fantana Maurului) se afla aici, piata fiind si o zona in care se organizeaza adesea festivaluri sau alte evenimente culturale.
Fantana Trevi
Si daca tot am vorbit mai sus despre fantanile cunoscute ale Romei, e momentul sa ii acordam atentie si celebrei Fontana di Trevi, cea mai mare fantana in stil baroc din intreaga lume. Aceasta se afla la intersectia a trei drumuri si marcheaza punctul terminus al apeductului Aqua Virgo (unul dintre cele 11 apeducte antice), construit de Marcus Aggripa, care alimenta o baie publica din Roma Antica. Legenda spune ca, daca arunci peste umar o moneda in fantana si iti pui o dorinta, aceasta ti se va indeplini.
Piata Sf. Petru
Situata in centrul Vaticanului, in fata Bisericii Sf. Petru, piata este creatia arhitectului Gian Lorenzo Bernini si este delimitata de 284 de coloane dispuse pe patru randuri.
Basilica Sf. Petru
Probabil cel mai important lacas de cult din lume, Basilica Sf. Petru este sediul Papei, un loc considerat, avand in vedere ca apostolul Petru, considerat si primul Papa, a fost inmormantat aici. Constructia ei s-a intins de-a lungul mai multor secole (prima forma a bisericii dateaza din secolul al IV-lea, din timpul Imparatului Constantin cel Mare), insa monumentul actual e creatia artistilor renascentisti Donaldo Bramante, Michelangelo si Carlo Maderno.
Capela Sixtina
Capela Sixtina face parte din Palatul Vaticanului si a fost numita dupa Papa Sixtus al IV-lea. Aceasta a fost construita intre 1472 si 1483 si este pictata de Michelangelo. In acest spatiu are loc conclavul papal, eveniment in urma caruia este desemnat un nou Papa de catre Colegiul Cardinalilor.
Piata Venetia
Chiar daca nu este cea mai frumoasa piata a Romei, Piata Venetia este destul de populara in randul turistilor gratie pozitionarii sale centrale, in apropiere de Forul lui Traian si de Palazzo Venezia.
Forumul Roman
Situat intre Piata Venetia si Colosseum, Forumul Roman este locul in care odinioara se desfasurau procesele juridice, intalnirile intre liderii orasului si chiar activitatile comerciale. Initial, in aceasta zona a fost o mlastina care a fost secata si transformata in cel mai important centru urban al Romei Antice. Desi din Forumul Roman au mai ramas acum doar ruine, inca mai poti vede urme ale vechilor temple si edificii.
Dealul Palatin si Muzeul Palatin
Dealul Palatin este cel mai important dintre Cele sapte coline pe care s-a fondat Roma, fiind inconjurat de Circus Maximus, Forumul Roman si Colosseumul. Locul este strans legat de legenda lui Romulus si Remus: se pare ca acesta a fost punctul de plecare pentru orasul construit de Romulus. In timpul Republicii, Dealul Palatin a devenit o zona exclusivista, preferata de elita romana. Daca ajungi la Dealul Palatin, da o fuga si la Muzeul Palatin: vei descoperi aici artefacte ce dateaza inca din Epoca Fierului.
Vaticanul si muzeele sale
Pe langa Piata si Basilica Sf. Petru, Vaticanul inseamna si Muzeele Vaticanului, un complex in care vei gasi cele mai importante colectii de arta ale lumii. Acorda-ti o zi pentru acest loc si ai grija sa bifezi Muzeul Etrusc, Apartamentul Borgia, Pinacoteca si Capela Sixtina.
Castelul Sant’Angelo
Situat pe malul Tibrului, Castelul Sant’Angelo sau Mausoleul lui Hadrian este un monument a carui constructie a inceput in secolul al II-lea si care, de-a lungul timpului, a avut mai mult scopuri. Acesta a fost, pe rand, mausoleu, resedinta imperiala si papala, fortareata si inchisoare (aici au fost inchisi inclusiv artistul Benvenuto Cellini si omul de stiinta Giordano Bruno).
Piata Spania si Treptele Spaniole
Probabil ca locul iti este cunoscut din filme ca The Talented Mr. Ripley sau Roman Holiday. Piata Spania si Treptele Spaniole formeaza una dintre mai populare zone din Roma. In varful Treptelor Spaniole, 137 la numar, se afla si o biserica franceza, numita Trinita dei Monti. Seara, din varful Treptelor Spaniole, peisajul este spectaculos!
**
ITI RECOMANDAM SA CITESTI SI:
- De ce zborurile de linie sunt scumpe si cum nu falimenteaza companiile low cost oferind zboruri la 6 euro
- Vanatorii de Wi-Fi: Cum sa ai internet gratuit in vacanta
- Ce sa faci daca zborul tau are intarziere mare sau este anulat
- Cum sa alegi destinatia perfecta pentru fiecare luna a anului
- Cum sa iti planifici vacanta in mai putin de o ora fara sa ratezi niciun obiectiv
- Cum sa reduci costurile unei vacante
Foloseste uneltele Travelatorilor pentru a-ti gasi singur cele mai ieftine vacante.
Lasă un răspuns