Unul dintre cele mai bune moduri de a petrece timp de calitate cu familia este mersul in calatorii. Astfel, ai ocazia nu doar sa stai mai mult timp in preajma celor dragi, dar si sa le oferi sansa celor mici sa exploreze locuri noi, despre care ii poti invata o multime de lucruri interesante.
Daca te gandesti sa iti arunci bagajele in masina si sa pleci la drum, o varianta foarte buna este cea in care ai ca destinatie finala Viena. Traseul de la Bucuresti si pana aici iti ofera multe motive de popas, deoarece vei trece prin orase si locuri de neratat. Practic, veti avea ocazia sa va bucurati de o buna parte din zonele turistice ale Romaniei, dar si din tarile vecine.
Castelul Bran
La aproximativ trei ore de mers cu masina de Bucuresti (daca eviti cat poti DN 1 si alegi sa mergi pe autostrada A3) se afla Castelul Bran, un monument fascinant, atat prin povestea din spatele lui, cat si prin importanta istorica. Finalizarea constructiei sale a avut loc in 1382, si, de-a lungul timpului, s-a aflat in proprietatea mai multor personalitati istorice: Mircea cel Batran, contele Dracula, Regina Maria a Romaniei, fiica acesteia – principesa Ileana – precum si sub regalitatea maghiara.
Inconjurat de munti si cunoscut mai ales datorita mitului lui Dracula, Castelul Bran iti va atrage privirea de la departare prin arhitectura sa spectaculoasa. Cele 4 etaje expun colectii de costume, arme si mobilier reprezentative pentru trecutul istoric al Romaniei, dar si pentru cel al Ungariei si reconstruiesc atmosfera din secolele trecute. Cand ajungi, poti face o plimbare prin Parcul Regal pe malul celor 2 lacuri de aici si te poti bucura de o masa gustoasa la restaurantul Casa de ceai.
Dupa ce ai facut fotografii memorabile cu familia in mijlocul muntilor, poti pleca spre urmatoarea destinatie, aflata la doar 30 de kilometri distanta.
Brasov
Este locul unde gasesti lucruri interesante de facut pentru toate varstele si pentru toate gusturile. Pentru a afla lucruri despre istoria orasului si pentru a le insufla copiilor dorinta de cunoastere, viziteaza cetatea Brasovului, Scheii, unde vei descoperi prima scoala romaneasca, dar si Biserica Neagra, una dintre cele mai spectaculoase din Romania si care si-a primit numele dupa incendiul care a afectat-o in 1689. Biserica impresioneaza nu doar prin dimensiunile sale, dar si prin faptul ca aici se afla a doua cea mai mare colectie de covoare orientale din Europa.
Petrece cateva ore in Piata Sfatului, la una dintre cafenelele sau restaurantele din zona, dar exploreaza si imprejurimile. De asemenea, daca tot ajungi pana aici ar fi pacat sa nu urci si pe varful Tampa, care iti ofera o priveliste de ansamblu asupra Brasovului.
Transfagarasan
In a doua zi de calatorie, mergi de-a lungul Transfagarasanului, una dintre cele mai spectaculoase sosele din lume, care traverseaza Muntii Fagaras. Drumul este format din numeroase serpentine si, parcurgandu-l, vei trece pe langa Cascada Balea, unde ai putea face o oprire pentru a o admira de aproape, dar si pe la Barajul Vidraru. Daca vrei sa parcurgi intregul traseu, trebuie sa vii aici in perioada 30 iunie-1 octombrie, pentru ca in restul anului zona montana inalta a Transfagarasanului este inchisa din cauza zapezilor. Vei putea ajunge pana la altitudinea de 2.042 de metri, acest drum fiind pe locul doi, dupa Transalpina, ca inaltime.
Sibiu
Pentru a treia zi de calatorie, luati la pas orasul Sibiu, orasul cunoscut pentru Podul Minciunilor, pentru Palatul Brukenthal, pentru nivelul ridicat de civilizatie si organizare. Arhitectura si coloritul caselor de aici atrag din start atentia: peretii exteriori au culori vii – galben, verde, albastru – acoperisurile sunt din tigla si au ferestre care seamana, de la distanta, cu niste ochi care supravegheaza in permanenta strazile inguste din centrul vechi al orasului. Pentru a admira imprejurimile de la inaltime, poti urca in Turnul Sfatului, care face trecerea dintre Piata Mare si Piata Mica din Sibiu.
Timisoara
Timisoara se afla cam la 3 ore de Sibiu, daca circuli pe A1. Aici se resimt mai puternic influentele occidentale, de la atmosfera din oras, pana la obiceiuri si stil de viata. Este situat aproximativ la jumatatea distantei dintre Bucuresti si Viena, este considerat a fi capitala Banatului si in 2021 va fi Capitala Europeana a Culturii. Catedrala Mitropolitana este una dintre cladirile emblematice ale Timisoarei, alaturi de Opera Nationala din Piata Victoriei si Catedrala Ortodoxa Sarba din Piata Unirii. Tot aici poti vizita si Castelul Huniade, care este cea mai veche cladire din Timisoara. Totusi, copiii vor fi cei mai fericiti daca ii vei duce la Gradina Zoologica, cea din Timisoara fiind cea mai noua din Romania.
Budapesta
Dupa ce ai innoptat in Timisoara, in cea de a cincea zi a calatoriei tale porneste inspre Budapesta, capitala tarii noastre vecine, pana unde vei avea de parcurs in jur de 300 de kilometri. Iti poti incepe vizita aici cu Palatul Parlamentului, cea mai mare cladire din Ungaria, care este situata pe malul Dunarii si caruia ii poti admira atat arhitectura deosebita, dar si interiorul, unde poti vedea, printre altele, sculpturi in perete si fresce spectaculoase. Apoi, ai putea traversa cele noua poduri construite peste Dunare. Sau, pentru a le vedea mai usor pe toate, mergi intr-o croaziera pe fluviu. Daca timpul nu iti permite, iti poti concentra atentia pe trei dintre ele: Podul cu lanturi, Podul Margareta, Podul Libertatii. Langa Podul cu lanturi se afla Dealul Castelului Buda, unde poti vizita Castelul Regilor. Varianta de transport preferata de turisti pentru a urca dealul unde se afla castelul este funicularul, pentru panorama din timpul calatoriei cu acesta. Seara, poti sa te plimbi cu familia pe malul Dunarii si pe strazile orasului, pentru a intra cu adevarat in atmosfera orasului.
Bratislava
Drumul de la Budapesta la vecinii slovaci, in Bratislava, se parcurge in aproximativ doua ore. Printre obiectivele turistice importante de aici se numara castelele Bratislava si Devin. Primul iti va atrage atentia in primul rand datorita arhitecturii impunatoare si prin cele patru turnuri in care poti urca pentru a admira orasul de sus si Dunarea. In Castelul Bratislava se afla Muzeul de Istorie si Muzeul National, unde vei putea admira colectii impresionante de picturi, statui si obiecte bisericesti. Gasesti aici si un restaurant medieval, unde poti gusta din preparatele zonei. Castelul Devin este, de fapt, o ruina, si este unul dintre castelele care nu a fost niciodata cucerit. Merita vizitat datorita istoriei sale, dar mai ales datorita privelistii minunate pe care o ofera asupra Dunarii si Moravei, la punctul de intersectie al careia se afla. Poti continua cu Biserica Albastra, Centrul Vechi, Palatul Patriarhal si Palatul Grossalkovich, in functie de timpul pe care il ai.
Viena
Ultimul punct de pe traseul tau, Viena, se afla la doar o ora de Bratislava. In orasul care bate toate recordurile cu cele 27 de castele si 150 de palate doar timpul pe care il ai la dispozitie poate sa iti dicteze prioritatile. De la Stephansdom pana la la grandiosul palat baroc Schönbrunn, posibilitatile sunt, practic, atat de multe, incat ti-ar trebui luni intregi pentru a vedea tot ce merita vizitat in Viena.
Dar pentru ca escapda ta se va limita la cateva zile, cea mai buna varianta este Viena imperiala. Porneste pe urmele monarhiei de Habsburg, viziteaza maretele palate vieneze in stil baroc si plimba-te pe impresioananta Ringstraße.
Palatul Hofburg, Muzeul Sisi, Scoala spaniola de calarie, muzeul Belvedere, Palatul Schönbrunn trebuie sa fie pe lista ta cu locuri de neratat.
Daca ti se pare o idee buna ca cei mici sa invete experimentand, in Viena sunt peste 100 de muzee de toate felurile, unde pot vedea de la fluturi exotici, la Schmetterlinghaus, pana la picturi celebre precum Sarutul lui Klimt (la Belvedere).
Nu este nevoie decat de putin timp liber si de o masina incapatoare, precum noua Clasa V de la Mercedes, pentru a putea pleca in aceasta calatorie impreuna cu familia. Pe acest traseu vei avea ocazia sa vizitezi locuri pline de istorie, sa admiri peisaje spectaculoase, dar si sa iti faci copiii fericiti prin activitati si locuri specifice lor. Nu mai trebuie decat sa te urci la volan si sa pornesti la drum!
Lasă un răspuns