Praga este unul dintre cele mai frumoase orase din Europa si este si semnificativ mai ieftin decat alte capitale europene. Desi mancarea si cazarea au preturi mai mult decat decente, ai mare grija cand schimbi bani, mai ales daca o faci in centrul orasului.
Nu, nu iti vom povesti despre celebrele tepe care se dadeau si in Romania cu ani in urma, cand te puteai trezi cu cateva bancnote intr-un teanc si cu restul ziare, ci cu inselaciuni cat se poate de legale.
Dupa cum probabil stii, nici schimbatul banilor in aeroport nu este o varianta mai fericita, pentru ca aici cursul este clar in dezavantajul turistului. In principiu, poti plati cam peste tot cu cardul, dar daca vrei sa iei autobuzul de la aeroport, ai nevoie de cash pentru automatele de bilete sau pentru a cumpara bilet de la sofer (daca ai un zbor care ajunge cu mult inainte de a se deschide casele de bilete din aeroport). Desigur, ai intotdeauna posibilitatea de a scoate o suma mica de la bancomat, dar cu taxe de conversie si comisioane este posibil sa nu fie asa de amuzant. De aceea, iti spunem noi ce sa faci pentru a te asigura ca schimbi bani la cel mai avantajos curs.
In aeroportul din Praga este un supermarket Billa, deschis de la 6 dimineata, pana la 11 noaptea. Imediat ce aterizezi, mergi la Billa, cumpara-ti o sticla de apa sau un alt maruntis si plateste cu euro (nu accepta bancnote mai mari de 50 de euro). Restul il vei primi in coroane, la cursul oficial al zilei, lucru care nu se intampla la nicio casa de schimb valutar din oras.
In centrul orasului poti proceda la fel, pentru ca mai bine de 80% dintre magazine accepta plata in euro, iar restul il vei primi in coroane. De ce este aceasta o varianta mult mai avantajoasa? Hai sa vedem. Astazi, spre exemplu, cursul oficial este de 27 de coroane pentru un euro. Nu exista casa de schimb valutar unde sa primesti mai mult de 23 de coroane pentru un euro si la asta mai adauga si faptul ca la schimbul din euro in coroane, multe case de schimb valutar practica si comisioane de 27% (evident, toate informatiile acestea sunt scrise cu litere minuscule, in locuri inaccesibile privirii). Te mai poti pacali si altfel: vezi comision de 2,7%, te gandesti ca nu este foarte mult, doar ca acesta se aplica la schimbarea coroanelor in euro si nu invers.
Lasă un răspuns