Iti place sa calatoresti si ai pleca in fiecare luna intr-o escapada in care sa descoperi locuri, culturi si bucatarii noi. Pe langa numarul limitat de zile de concediu, te lovesti insa de fiecare data de problema bugetului, care iti restrange nu numai optiunile de vacanta, ci si lucrurile pe care le poti face odata ce ai ajuns acolo.
Aceeasi destinatie poate fi vizitata si cu cateva sute de euro, dar si cu cateva mii, in functie de optiunile de cazare, de zborurile pe care le gasesti, de restaurantele la care mananci si experientele pe care ti le-ai propus acolo. De aceea, este important sa stii cum sa tii sub control aceste cheltuieli, cum le poti reduce si economisi bani, astfel incat sa nu mai ai grija bugetului de fiecare data cand pleci undeva.
Vaneaza zborurile ieftine si promotiile
Toate companiile aeriene au periodic reduceri considerabile la biletele de avion, chiar si pentru destinatiile indepartate. In conditiile in care pretul zborului este, adeseori, cel mai mare din planificarea unei vacante, este esential sa urmaresti promotiile, daca vrei sa obtii cea mai buna oferta. Multe site-uri de profil iti permit sa setezi alerte care sa te anunte cand apare o promotie, dar si sa combini zboruri de la companii diferite, mai ales pentru destinatiile unde nu poti ajunge fara una sau doua escale. De regula, cele mai ieftine bilete de avion se gasesc in perioadele „low season”, in care turistii nu se inghesuie sa calatoreasca. La polul opus, cele mai scumpe bilete le vei gasi in vara, in perioada concediilor, in preajma sarbatorilor si a anului Nou, indiferent de locul pe care vrei sa il vizitezi.
Renunta la bagajul de cala
Chiar daca ai prins o oferta de nerefuzat, pretul unui bilet de avion poate creste exponential daca iti iei bagaj la cala. iar adevarul este ca, adeseori, impachetezi in valiza mult mai multe lucruri decat ai avea nevoie pentru o vacanta.
Daca intr-un city break este mai usor sa iti faci un bagaj compact, pe care sa il iei cu tine direct in cabina avionului, lucrurile se pot complica putin atunci cand e vorba de o vacanta mai lunga de o saptamana. Cu putina ingeniozitate, vei descoperi insa ca poti pleca la drum lung si fara sa mai optezi pentru bagajul de cala.
In primul rand, va trebui sa te asiguri ca ai un bagaj incapator, dar care sa se incadreze in limitarile companiei aeriene cu care calatoresti. In al doilea rand, poti elibera suficient spatiu in bagaj daca folosesti niste saci de compresie pentru haine, care reduc considerabil volumul acestora. Renunta la toate obiectele de care nu ai neaparat nevoie sau la cele pe care le poti cumpara de la destinatie. Spre exemplu, un gel de dus nu te va costa enorm daca il cumperi direct de la destinatie, dar vei putea elibera inca un spatiu in bagaj.
Rezerva-ti din timp excursiile
Daca planuiesti sa te misti prin tara pe care urmeaza sa o vizitezi si ti-ai planificat niste excursii, o idee buna este sa verifici daca este mai ieftin sa le rezervi din timp, online. Unele companii ofera discounturi pentru rezervarile facute in avans sau iti pot face upgrade-uri la conditiile de transport. Pe site-uri precum Tripadvisor poti verifica inclusiv credibilitatea companiilor care intermediaza astfel de excursii, pentru a te asigura ca esti pe maini bune. De asemenea, in multe tari iti poti planifica si singur excursiile pe care companiile le vand la preturi mai mari. asigura-te doar ca locul in care mergi este unul sigur. In tari cu un trecut tumultuos, este mai bine sa mergi in excursii cu grupuri organizate, pentru a fi ferit de pericole.
Intereseaza-te de abonamente pentru transport si intrari la atractii turistice
Multe orase le pun la dispozitie turistilor abonamente care includ fie intrari gratuite la atractiile turistice principale, fie reduceri considerabile la bilete, plus un abonament pentru mijloacele de transport in comun. Calculeaza-ti din timp cat te-ar costa in mod normal biletele si vezi apoi care sunt ofertele pentru „city pass”. De obicei, gasesti o varianta mult mai convenabila, care te ajuta sa economisesti bani.
Opteaza pentru o cazare mai ieftina
Atunci cand calatoresti mult, cel mai probabil ajungi la cazare seara tarziu si reusesti doar faci un dus si sa dormi. Daca nu petreci foarte mult timp in locul in care te-ai cazat, nu ai nevoie neaparat de un loc cu priveliste spectaculoasa sau cu facilitati de lux. In schimb, ai grija ca locul de cazare sa fie situat cat mai aproape de centru, de o gura de metrou ori o statie de autobuz, sa fie curat si pretul sa fie unul rezonabil.
In vacantele mai lungi, s-ar putea sa ai nevoie de un apartament dotat cu o bucatarie utilata, mai ales daca nu intentionezi sa mananci in oras in fiecare seara si ai nevoie de un loc unde sa iti gatesti sau sa iti prepari cafeaua dimineata. Unele locuri iti ofera si mic dejun, insa este bine sa te interesezi daca pretul te avantajeaza sau daca ar fi mai ieftin sa iti faci un sandvis ori sa mananci o briosa de la magazinele locale.
Lasă un răspuns