Ma numesc Cezar si sunt calator si blogger de calatorii. Ma rog, mai intai calator, de mai bine de 30 ani, am ajuns sa vizitez 149 tari ale lumii (filmul din link nu este actualizat, in plus am mai ajuns in Afghanistan si Tajikistan). Din 2011, am inceput sa tin un blog de calatorii, plin cu povesti, informatii si ponturi de calatorie. Se numeste Imperator Travel si il puteti citi aici — https://www.imperatortravel.ro/
Mergand in destule locuri din lume, multa lume ma intreaba care este cea mai frumoasa tara sau cel mai frumos loc din lume. Este imposibil sa spun. Nu pot fi comparate. Cum poti compara Tibetul cu Fiji ? Care e mai frumos ? Sau Venetia cu Karakorum Highway. Nici macar nu poti gasi un criteriu de comparatie. In plus, dintotdeauna mi-am propus si sper ca am si reusit de multe ori sa ma bucur de clipa traita, de experienta pe care o aveam in acel moment. Nu tin neaparat sa vad toate tarile lumii, nu am acest obiectiv. Vreau sa vad locurile care ma atrag sau imi spun ceva. Dar totusi in momentul cand am ajuns prima oara in Bali, in 2004 mi s-a parut ca este locul de pe pamant care se apropie cel mai mult cu cum imi inchipui eu Paradisul – miliarde de flori, paduri, verde, rauri, oameni faini, munti, temple, culori. Si Bali mi-a ramas undeva acolo la corazon (m-am mai si intors de inca 4 ori de atunci).
Inutil sa spun ca fata de 2004, Bali s-a schimbat enorm. Au aparut o gramada de masini, o gramada de hoteluri, o gramada de magazine, o gramada de turisti si mai ales au aparut retreat-urile de yoga. Nu cred sa fi existat vreunul in 2004 pe toata insula (si daca exista, sigur era foarte obscur), astazi, in urma cartii lui Elizabeth Gilbert, Bali a ajuns capitala mondiala a yoga – desi Bali nu are nimic comun cu yoga, dar, intr-adevar in ciuda dezvoltarii si comercializarii, exista extrem de multe colturi paradisiace si linistite unde te poti regasi.
Dar hai sa va spun care sunt cele 10 locuri din Bali care nu trebuie ratate.
- Ulun Danu Beratan Temple – intr-o insula cu mii si mii de temple si templisoare, acesta iese cu adevarat in evidenta datorita faptului ca reuseste sa combine apa cu muntele si arhitectura balineza. Este un loc important de pelerinaj si daca prinzi vreun festival, te vei delecta cu cele mai frumoase costume balineze.
- Tegallalang Rice Fields – Bali a fost si este un producator de orez, este principala mancare a localnicilor si, evident si ca turist nu poti sa scapi de orez chiar daca vrei. Datorita reliefului deluros-muntos al insulei, cultivarea orezului se face pe terase, creand privelisti de neuitat. Exista numeroase colturi cu terase de orez, Tegellalang este faimos si se afla undeva langa Ubud, capitala turistica a insulei si are de toate – colturi de luat poze instagramabile, banci, inimioare si mai ales leagane J.
- Templul Tirta Empul – o sa ma repet cu templele, dar asta e. Ce e special la acest templu ? Este un loc de purificare care are loc intr-un bazin urias unde curg mai multe izvoare. Imbraca-te intr-un sarong (e purtat atat de femei cat si de barbati), sari in bazin si purifica-te ! Sau cel putin racoreste-te !
- Marele Templu Besakih – este Vaticanul Bali-ului, principalul templu, de fapt o colectie de temple cocotate pe un deal. Se afla destul de aproape de vulcanul Gunung Agung care este destul de activ – eruptia din 1963 a fost chiar violenta, dar lava a evitat templul, dovedind inca odata caracterul sacru al complexului Besakih.
- Du-te la spectacol de dansuri balineze. Orice balinez in copilarie este obligat de traditie sa invete sa danseze, cante, uneori sa picteze sau sa sculpteze. Balinezii sunt un popor teribil de artistic si vei vede asta la orice colt de strada. Nu rata sa asisti la spectacolele de dansuri traditionale – de la suavul si romanticul legong pana la aprigul kekak, toate trebuie vazute !
- Apus de soare la Tanah Lot. Inca un templu ? Da, dar aici se vine pentru cel mai frumos apus de soare din Bali. Sau cel putin asa sustin multi. Tanah Lot este un templu construit pe o stanca fix pe marginea marii – daca il vei vizita in timpul zilei, vei putea merge pana la el fara sa te uzi pe picioare, dar inainte de apus, pasajul este inundat si practic nu poti ajunge la templu decat inotand. Dar de fapt, aici vei veni sa admire apusul de soare in combinatie cu silueta templului.
- Plaja Uluwatu – poate observati, dar nu prea am scris de plaje pana acum. Ei bine, Bali nu are niste plaje senzationale ca cele din Thailanda, Filipine sau alte colturi de Indonezia. Sigur ca are plaje, sigur ca poti sa intri in apa permanent calda a marii, dar plajele din Bali nu sunt la fel de spectaculoase si memorabile ca in alte colturi de Asia. La Uluwatu ai parte de o plaja dominata de stanci inalte, un, ai ghicit, templu, panorame extraordinare, restaurante bune si o gramada de surferi si surferite – se pare ca aici este cel mai bun loc de surf pe toata insula.
- Viziteaza o plantatie de cafea – nu iti imaginezi dimineata fara 1-2-3 cesti de cafea ? Atunci, ar fi o idee buna sa vezi si cum cresc boabele care creaza licoarea magica. Sunt numeroase astfel de plantatii care pot fi vizitate si evident, ai parte si de degustare.
- Seawalker – nu stii sa faci scuba diving ? Sau nu stii sa inoti cum e cazul meu ? In Sanur, exista o instalatie care te ajuta sa te plimbi pe fundul oceanului inconjurat de pesti de toate culorile. Cum se face asta ? Te vei trezi cu un clopot pe cap prin care se pompeaza oxigen de la suprafata si te vei plimba pe fundul marii inconjurat de numerosi pesti care evident sunt atrasi de hrana. Vei descoperi un alt univers !
- Du-te la o sarbatoare balineza. Este imposibil sa nu fie vreo sarbatoare religioasa, vreun hram de templu, vreo incinerare cat timp esti in Bali. Intreaba in jur pe la vreo agentie de turism. Este o experienta unica si cumva vei simti imersiunea in interesanta, dar ciudata cultura balineza.
Evident, cu cat stai mai mult in Bali, vei gasi ceva de facut. Sigur nu te vei plictisi. Just go!
Si multumesc Travelator pentru ocazia de a contribui cu un guest post.
Lasă un răspuns