Chiar daca titlul are o nuanta de oximoron si, in cazul in care esti si bucurestean, ai impresia ca facem misto de tine, iti propunem sa citesti acest articol pana la final. S-ar putea sa descoperi fix viitoarea ta destinatie.
Machu Picchu (Peru)
Numarul 1 in clasamentul vestigiilor incase si poate chiar in cel general-mondial. Machu Picchu pare suspendat intre doi munti, adesea fiind invaluit in ceturi. Oricum, nu poate fi vazut din valea de sub el (Urubamba). E greu de crezut ca, in momentul in care a fost inaltat, civilizatia respectiva nu cunostea inca roata. Pentru ca a venit vorba – momentul cu pricina e undeva pe la mijlocul secolului al XV-lea, insa existenta impresionantului edificiu a fost trecuta cu vederea de conchistadorii care au ravasit regiunea, in insemnarile lor asupra Imperiului Inca.Este foarte probabil ca locul sa fi fost deja parasit, altfel e greu de explicat o astfel de scapare. Destinatia originala a constructiei ramane necunoscuta. Elementele ritualice care se pot vedea inca ne duc cu gandul mai intai la un sanctuar. Incasii nu aveau un alfabet si nu au lasat izvoare scrise, asa ca arheologii contemporani incearca in continuare sa puna piesele de puzzle cap la cap…
Babylon (Irak)
Unul dintre cele mai cunoscut repere top of mind ale antichitatii, mentionat (mai mult sau mai putin corect semantic) intr-o sumedenie de locuri, de la expresii familiale la piese power-metal… Se afla la 90 km sud de Bagdad si lasa sa se intrezareasca inca rafinamentul, frumusetea si puterea orasului de acum cateva milenii. Numele sau de atunci, “bab-ili”, ar putea fi tradus prin “poarta zeilor”. In vremurile acelea, despre zidurile Babilonului se vorbea cu admiratie si uimire, iar gradinile lui suspendate erau considerate una dintre cele sapte minuni ale lumii. Pe post de centru cultural si guvernamental, a prosperat cam 15 secole, de la sosirea amoritilor (cca 1850 i.Ch.) pana la Alexandru cel Mare, care s-a stins aici in 322 i.Ch. Una dintre cele mai mari personalitati locale – Hammurabi, legiuitorul (1792-1750 i.Ch.).
Palenque (Mexic)
Un fel de versiune Maya a lui Machu Picchu ori inca mai mult decat atat. Vorbim despre un sit arheologic mayas de referinta din intreaga AmericaCentrala, nu doar din Mexic. Asezat pe terasadeasupraGolfului, Palenque se pierde inpadurea tropicala de la poalelemuntilorTumbala. Desi analiza ramasitelor din ceramicademonstreazaca zona era locuita incade pe la 100 i.Ch., majoritatea cladirilor ce pot fi vazute azi au fost inaltate intre secolele 6 si 10 A.D. Cel mai insemnat conducator al acestui oras-stat a fost Pacal, care a preluat puterea in 603 A.D., dand imediat startul unei campanii intensive de constructii in stil novator care a durat pana dupa moartea sa, la finalul a 68 (!) de ani de domnie. Unul dintre cele mai impresionante proiecte este un complex denumit Palatul. Zidurile si tavanelesunt acoperite cu stucaturi infatisand ceremoniilesi activititatileconducatorilor locului si ale zeilor, ceea ce inlesneste eforturile oamenilor de stiinta de a afla cat mai multe despre viata si credintelemayasilor. O alta structura magnifica este TemplulInscriptiilor, ce contine tabletecu glifece povestesc despre regidin stravechime. Adevarata recompensa a unei incursiuni la Palenque este accea de a te lasa cuprins de intrebari ce vor ramane fara raspuns, in timpce cutreieri printre ruinele scaldate in roua diminetii…Inca un amanunt interesant: in acest sit, au fost deocamdata excavate doar 34 din cele cca 500 de edificii estimate.
Ayutthaya (Thailanda)
In sanscrita, “Ayutthaya” inseamna “invincibil(a)”. Ca destinatie, nu este la fel de populara precum Bangkok, Chiang Mei sau Phuket, insa ramane unul dintre locurile cele mai frecventate din Thailanda de catre turistii din toata lumea pasionati de vestigii. In vremurile-i de glorie, Ayutthaya era o metropola vibranta, cu reputatie internationala, al carei nivel, daca e sa ne luam dupa istoricii locali, rivaliza cu cel al capitalelor europene. Intr-atat de prosper era regatul de aici, incat vecinii birmani (din Myanmarul de astazi) l-au cotropit, armatele acestora din urma dand foc orasului. Ruinele gloriosului regat fac parte din Parcul Istoric Ayutthaya, inclus in Patrimoniul UNESCO.
Colosseumul (Italia)
Vestigiul cel mai usor de recunoscut de pe intreg mapamondul, una dintre piesele de exceptie ale arhitecturii romane. Amfiteatrul lui Flavius (numele sau original), cel mai mare inaltat vreodata in Imperiul Roman, este o constructie eliptica situata in centrul capitalei Italiei, cu o capacitate de 50.000 de spectatori platitori. Colosseumul (sau Coliseumul roman) era folosit pentru intrecerile gladiatorilor si alte spectacole publice – re-editari de batalii celebre, puneri in scena ale unor piese dramatice, vanatori de animale salbatice, executii si alte fineturi cultural-artistice ale vremii. Se spune ca peste o jumatate de milion de oameni si de doua ori mai multe salbaticiuni au pierit aici, de-a lungul veacurilor… Desi este inca partial in ruina din cauza cutremurelor si a hotilor de pietre-suvenir, Colosseumul ramane un simbol impunator al Romei de odinioara si al ingineriei antiseismice revolutionare din acea vreme. Este legat si de Biserica Catolica –in Vinerea Mare, cu o torta in maini, Suveranul Pontif parcurge un “Drum al Crucii”, la diferite niveluri ale edificiului.
Tikal (Guatemala)
Situat in nordul Guatemalei si inclus,din 1979, in Patrimoniul UNESCO, Tikal reprezinta un element de referinta pentru civilizatia mayasa precolumbiana, fiind unul dintre cele mai mari situri si centre urbane ale acesteia. Desi arhitectura sa monumentala dateaza inca din secolul 4 i.Ch, Tikal si-a atins apogeul dezvoltarii in timpul perioadei clasice (intre 200 si 900 A.D). In acest interval, el a dominat regiunea Maya, din punct de vedere politic, economic, militar, interactionand cu diferite culturi din arealul mai larg al Mezoamericii, precum Teotihuacan – de care a fost chiar cucerit, prin secolul al IV-lea.Dupa finalul perioadei clasice tarzii, aici nu a mai fost construit nici un edificiu nou, iar unele dintre palatele elitelor au fost arse. Populatia a scazut treptat, iar la finalul secolului al X-lea locul a fost abandonat.
Chichen Itza (Mexic)
Un alt sit-cheie al civilizatiei mayase precolumbiene, din perioada clasica tarzie pana in cea postclasica timpurie, situat in Peninsula Yucatan. Motiv pentru care intalnim o multitudine de stiluri arhitectonice, de la cele din zona centrala a Mexicului la Puuc. Prezenta stilurilor central-mexicane era considerata, initial, drept o dovada a migratiei din acea regiune – ori chiar a cuceririi locului de catre respectivii –, insa interptetarile contemporane favorizeaza versiunea difuziunii culturale, care a permis existenta stilurilor non-mayase.
Parthenonul (Grecia)
Templul zeitei Atena, construit pe Acropola ateniana in secolul 5 i.Ch. Este cel mai important vestigiu al Greciei Clasice si o capodopera a stilului doric, sculpturile lui decorative fiind considerate o culme a artei grecesti. Simbol al democratiei ateniene, Parthenonul reprezinta una dintre cele mai importante monumente culturale ale lumii, pentru care Ministerul grec al Culturii a initiat un program de restaurare-reconstructie.
Ruinele iezuite din Trinidad (Paraguay)
Trinidad este numele celui mai interesant sit dintre cele opt foste misiuni (manastiri) iezuite fondate in Paraguay, situat la 25 km de Encarnacion, pe drumul catre Ciudad del Este. Bazele i-au au fost puse de cei veniti de la Misiunea San Carlos, iar principalii ei arhitecti au fost milanezul Juan Bautista Primoli si catalanul Jose Grimau. Desi neterminata, Trinidad avea una dintre cele mai mari si mai frumoase biserici dintre toate misiunileAmericii de Sud, potrivit calatorilor din acea vreme. Dupa ce ai trecut de naosul vechii biserici, poti vedea impresionanta fresca de pe peretele altarului, pe piatra originala, infatisand o succesiune de ingeri si instrumente muzicale, in posturi baroce. Cele doua usi ce permit accesul in sacristie sunt si ele demne de mentionat: coloane cu capiteluri disproportionate si un triplu sir de ornamente ce sustin fresca, cu doi stalpi laterali si un motiv sculptural in centru.In partea de vest a sitului se afla turnul si o capela. Primul, cu o sectiune in forma de patrat, aminteste de un element specific fortaretelor si inca nu se stie daca era folosit drept clopotnita, in scopuri de observatie la distanta ori pentru amandoua. In ceea ce priveste capela, cel mai probabil ea era folosita in perioada in care biserica principala se afla inca in constructie. Una dintre sacristii adaposteste un mic muzeu cu exponate locale si o macheta a intregii manastiri. Trinidad a fost intrat in Patromoniul UNESCO in 1993.
Copan (Honduras)
Capitala mayasa intre anii 400 si 800 A.D., Copan este unul dintre cele mai intinse si impresionante centru al acestei civilizatii precolumbiene descoperit pana in prezent. Include piramide, temple si 21 de stalpi din piatra (stele). Desi Tikal (vezi mai sus) este cel mai intins sit mayas si, de asemenea, mai usor de atins ca destinatie, Copan este un must-see pentru pasionatii de civilizatii sud-americane apuse.
Palmyra (Siria)
Ruinele Palmyrei stau inca marturie maretiei si prosperitatii orasuluisupranumit si “Mireasa desertului”, situat intr-o oaza cu doua izvoare, pe drumul dintre Damasc si Eufrat. Populata de un mix de amoriti, aramei si arabi, cetatea a cunoscut apogeul in timpul reginei Zenobia (240-275 A.D.), care a avut curajul sa ii infrunte pe romani, proclamand independenta orasului si cucerind chiar o parte din Egipt. Oamenii Zenobiei au fost insa infranti de trupele Romei, regina a ajuns prizoniera (in lanturi de aur, se spune), iar orasul a cazut prada invingatorilor, pusi pe distrugere si prada. Palatul regal, inlocuit de romani cu o baza militara, asteapta inca sa fie descoperit de arheologi.
Talisay City (Filipine)
Considerabil mai recent ca infiintare si cu o istorie mai putin complexa, Talisay City inseamna, de fapt, o vila-palat construita de un magnat al zaharului, pe la 1900. Interesant este ca, in timpul celei de-a doua conflagratii mondiale, locul a fost distrus… in doua randuri,pentru a nu putea fi folosit de fortele japoneze. Mai intai, Fortele Aeriene Americane au bombardat zona, apoi rebelii filipinezi au desavarsit initiativa, dand foc cladirii…
**
ITI RECOMANDAM SA CITESTI SI:
- De ce zborurile de linie sunt scumpe si cum nu falimenteaza companiile low cost oferind zboruri la 6 euro
- Vanatorii de Wi-Fi: Cum sa ai internet gratuit in vacanta
- Ce sa faci daca zborul tau are intarziere mare sau este anulat
- Cum sa alegi destinatia perfecta pentru fiecare luna a anului
- Cum sa iti planifici vacanta in mai putin de o ora fara sa ratezi niciun obiectiv
- Cum sa reduci costurile unei vacante
Foloseste uneltele Travelatorilor pentru a-ti gasi singur cele mai ieftine vacante.
Lasă un răspuns