Atentie, a nu se citi acest articol pe burta goala!
Chiar daca nu esti gurmand, trebuie sa recunosti ca una din placerile unei calatorii o reprezinta gastronomia traditionala. Nimic nu se compara cu o pizza savurata la ea acasa, in Bella Italia, cu un Kebab servit intr-un bazar arabesc sau sa te infrupti dintr-o salata greceasca, intr-o taverna de pe malul marii.
Iata alte 10 feluri traditionale care-ti pot transforma vacanta intr-o experienta culinara unica.
Supa Tom Yum – Thailanda
Gastronomia thailandeza concureaza cu brio la cea mai buna din lume! Si n-o spunem doar noi, ci milioane de calatori care i-au calcat teritoriul, multi dintre ei revenind chiar pentru a face un curs de gastronomie si a afla secretul amestecului de ierburi si arome care dau preparatelor thailandeze o savoarea unica.
Un produs ridicat la rangul de vedeta este supa Thom Yam, o supa traditionala, acrisoara si picanta gatita cu lapte de cocos, lemongrass, suc de lamaie, ardei iute, ghimbir si o multime de legume. Poate fi servita cu carne de pui, de vita, de porc sau chiar creveti.
Shabu-shabu – Japonia
Nimic nu se compara cu sushi-ul pregatit de maestri niponi care au studiat ani intregi pentru a ridica gatitul la rang de arta. Noi iti propunem sa dai iama si intr-un deliciu cu nume haios, Shabu-shabu, pe care n-ai sa-l uiti atat de usor. Daca ai sa comanzi acest fel, vei primi un platou cu felii subtiri de carne cruda, pe care le scufunzi intr-o oala cu supa condimentata, cu legume si ciuperci, pana se fierb cat de cat. Le poti servi cu garnitura de salata, legume si orez.
Kinkhali – Georgia
Georgia este celebra pentru ospitalitate dar si pentru deliciile sale gastonomice care fac din acest loc un paradis al gurmanzilor. Ne e greu sa alegem un singur produs, asa ca-l vom numi pe cel mai popular – Kinkhali. Este vorba de niste galuste din aluat moale, umplute cu carne tocata picanta, branza sau ciuperci, care se servesc intr-un fel inedit: se tin in mana si se musca dintr-un colt, apoi se soarbe zeama din interior si d-abia dupa aceea se mananca si restul aluatului.
Ceviche – Peru
America de Sud vine in intampinarea calatorului flamand cu o multime de bucate sanatoase si gustoase, numai bune de savurat.
Daca ajungi prin Peru comanda un ceviche, o salata racoritoare din peste crud murat in zeama de lamaie si servit cu ghimbir, ceapa si ardei. Il poti servi cu garnitura de banane prajite sau cartofi dulci fierti, pentru a balansa aciditatea din gura.
Guacamole – Mexic
Despre gastronomia mexicana am putea vorbi ore in sir dar ne limitam doar la un singur cuvant: excelent! Incearca tortilla, tacos, quesadilla, burrito si ai sa vezi cat de mult difera de cele gustate prin restaurantele mexicane din Europa. Noi ne-am oprit insa la Guacamole, un fel pe cat de simplu de preparat, pe atat de gustos.
Este vorba de o pasta/salata racoritoare din avocado coapte (nu ca cele care se gasesc la noi in supermarket), cu ceapa, rosii, lamaie verde, usturoi, coriandru si, optional, ardei iute. Merge de minune cu niste tortillas din porumb!
Gulas – Ungaria
Gulasul unguresc este un fel de tocanita cu carne de vita cu galuste si cartofi, puternic condimentata si nu tocmai indicata pentru diete. Pe prepara la ceaun si il poti gasi si in varianta cu porc, pui sau chiar peste. Si daca tot dai o tura prin Ungaria, atunci merita savurat impreuna cu un vin din regiuni viticole precum Tokaj, Villány sau Badacsony unde te poti lasa in voia placerilor bahice si poti admira peisaje de o frumusete unica.
Chicken korma – India
India intrece orice asteptare culinara- o simfonie de arome si culori, un amestec de mirodenii dar mai ales un paradis culinar al vegetarienilor. Daca treci peste socul cultural, majoritatea indienilor nu folosesc tacamuri ci manca direct cu mana, si nu iei in seama zvonurile cu privire la “delhi belly”, poti avea parte de o experienta culinara unica.
Ne-a fost greu sa ne oprim la un singur produs dar, intr-un final, am ales Chicken Korma, o mancare pe baza de pui cu sos curry, lapte de nuca de cocos si orez. Carnea si orezul sunt gatite impreuna, asa ca aroma carnii patrunde in orez si il face si mai gustos. Pentru o experienta completa, serveste acest fel impreuna cu aromatul ceai masala, cu zeci de mirodenii, care mai de care mai pregnante.
Tanjine – Maroc
Nu doar frumusetile salbatice ale tarii ci si aromele sofisticate ale bucatariei marocane au contribuit din plin la invazia turistica din ultimii ani. Daca ai sa-i calci pamantul, comanda neaparat Tanjine, o mancare marocana care si-a capatat numele de la vasul special din lut in care este preparata. Este vorba de un fel de tocana condimentata, cu bucatele fragede din carne de miel, pui, porc sau vita, se poate folosi si peste sau carne tocata. In acelasi vas se pot fierbe o varietate de ingrediente, legume si fructe precum pere, gutui, mere, caise, stafide, prune, curmale, dar si masline, nuci, ciuperci sau lamai proaspete. Se poate servi cu miere iar explozia de gusturi este accentuata de condimente precum sofranul, piper, scortisoara, ghimbir, turmeric, dafin, chimion sau paprika. Il poti savura alaturi de couscous.
Pastel de Nata- Portugalia
Cu Portugalia facem usor trecerea catre desert, care ar merita un articol separat. Aici, cireasa de pe tort o reprezinta Pastel de Nata, traditionala tarta cu crema de ou, presarata cu zahar pudra si scortisoara, atat de frageda si savuroasa incat iti vei aminti de ea tot restul vietii. Cele mai bune le gasesti la Casa Pastéis de Belém, din Lisabona.
Strudel cu mere si sos de vanilie – Austria
Ramanem in zona desertului, cu un produs ce ar putea parea banal la prima vedere, dar daca este preparat cum trebuie, poate deveni o revelatie. Faimosul Apfelstrudel este o experienta culinara obligatorie in orice cafenea austriaca.
Aluatul pufos si subtire ti se topeste in gura iar umplutura de mar ras, scortisoara si stafide este cat mai consistenta. Peste glazura de deasupra se toarna un sos caldut de vanilie si se poate servi alaturi de o inghetata. Savureaza-l impreuna cu un cappuccino vienez, inainte de o vizita in casa desprinsa din poveste a arhitectului Hundertwasser.
**
ITI RECOMANDAM SA CITESTI SI:
- De ce zborurile de linie sunt scumpe si cum nu falimenteaza companiile low cost oferind zboruri la 6 euro
- Vanatorii de Wi-Fi: Cum sa ai internet gratuit in vacanta
- Ce sa faci daca zborul tau are intarziere mare sau este anulat
- Cum sa alegi destinatia perfecta pentru fiecare luna a anului
- Cum sa iti planifici vacanta in mai putin de o ora fara sa ratezi niciun obiectiv
- Cum sa reduci costurile unei vacante
Foloseste uneltele Travelatorilor pentru a-ti gasi singur cele mai ieftine vacante.
Lasă un răspuns