Trebuie sa recunoastem, castelele au un farmec aparte si odata ce le treci pragul ti se dezvaluie o lume fascinanta, plina de povesti uimitoare. Partea buna e ca nu trebuie sa calatoresti prea mult pentru toate acestea. Avem o multime de monumente importante, cu istorii impresionante.
Daca planuiesti o calatorie cu familia, iti recomandam un traseu al celor mai frumoase castele din România. Avem noi itinerariul, nu ramâne decât sa pregatiti bagajele si sa plecati la drum. Cu noul Mercedes-Benz Clasa V calatoriile acestea sunt o adevarata placere: confortabil si spatios, este partenerul perfect pentru drumuri lungi. Veti ajunge la destinatie in siguranta, mai relaxati si mai increzatori.
Castelul Peles
Nu departe de Bucuresti, in Sinaia, se afla castelul Peles, fosta resedinta de vara a regilor României. A fost ridicat din initiativa regelui Carol I, lucrarile desfasurându-se intre 1873 si 1914. La vremea respectiva era cel mai mai modern castel din lume, fiind primul electrificat in intregime, datorita unei uzine electrice proprii. Inca de atunci avea si incalzire centrala si lift interior. Castelul are 170 de camere, insa pot fi vizitate doar 10, printre care Sala Armelor, Salonul Florentin si Sala Coloanelor. Daca vizitati Pelesul, faceti-va timp si pentru Pelisor, castelul mai mic aflat pe acelasi domeniu, decorat dupa gustul reginei Maria.
Castelul Bran
Situat la 30 de kilometri de Brasov, castelul Bran este, cu siguranta, cel mai vizitat punct turistic din România; anual de sute de mii de turisti, care au citit cartea lui Bram Stoker sau doar au auzit de legenda Contelui Dracula vin sa viziteze castelul. A fost ridicat acum mai bine de 600 de ani pe stânca abrupta dintre Magura si Dealul Cetatii, cu o vedere superba peste dealurile din apropiere. Poate fi vizitat zilnic, dar inarmati-va cu rabdare – in fiecare zi sunt cozi mari la intrarea in castel.
Castelul Cantacuzino
Castelul Cantacuzino din Busteni a fost contruit in 1911, la cererea Printului Gheorghe Cantacuzino, fost prim ministru al României. A apartinut familiei acestuia pâna in 1948, când a fost nationalizat, apoi a devenit sanatoriu. A fost deschis pentru public, ca muzeu si locatie pentru evenimente, abia in 2010. Castelul, construit din piatra si caramida, este inconjurat de un parc mare, cu cascade si fântani arteziene, o grota, un turn de vânatoare si o biserica. In interior, vitraliile, feroneria turnata in bronz si bogat ornamentata, semineele decorate cu mozaicuri policrome, dovedesc ca frumusetea sta in detalii.
Castelul Bánffy
In comuna Bontida, nu departe de Cluj, se afla castelul Bánffy, loc cunoscut mai ales pentru festivalul de muzica Electric Castle. Ansamblul de edificii a fost ridicat de familia Banffy, una din cele mai puternice familii de nobili din Transilvania, intre anii 1437-1543. In 1944, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, trupele germane au luat cu asalt castelul, transformându-l in spital militar, iar la plecare l-au incendiat, distrugând mobilierul, biblioteca, pinacoteca si tablourile. Castelul se afla momentan in proces de reconstructie, dar poate fi vizitat.
Castelul Corvinilor
Castelul din Hunedoara, ce pare rupt din filmele cu cavaleri, atrage an de an tot mai multi vizitatori. Castelul a fost ridicat in secolul al XIV-lea, din ordinul lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei, si a avut rol de fortareata, insa de-a lungul timpului a fost extins si transformat in castel. Este unul din cele mai importante monumente de arhitectura gotica din România si, in acelasi timp, cel mai bine conservat monument medieval din sud-estul Europei.
Castelul Károlyi
Considerat Pelesul Transilvaniei, castelul Károlyi din Carei, judetul Satu Mare, a avut o istorie tumultoasa. Fiind initial resedinta familiei Károlyi, datorita amplasamentului, a devenit fortareata de aparare impotriva turcilor. La sfârsitul secolului al XVII-lea, constructia a fost modificata, dar cutremurul din 1834 a darâmat mare parte din castel. A fost recladit in 1896, iar in timpul celui de-al doilea razboi mondial a avut rol de scoala militara si spital. Castelul a fost reconditionat, fiind acum in circuitul turistic. Poate fi vizitat de miercuri pâna duminica, aici având loc si multe evenimente culturale, precum expozitii si concerte.
Castelul Sturdza
Situat in Miclauseni, la 65 de kilometri de Iasi, castelul in stil neogotic a fost construit la sfârsitul secolului al 19-lea ca resedinta a lui Gheorghe Sturdza. Blazoanele si stemele ornamentale ce-i impodobesc fatada si turnurile de paza ce strajuiesc domeniul, dar locatiei un aer de vis. Poate fi vizitat de marti pâna duminica.
Lasă un răspuns