Sigur ai spus si tu cel putin o data ca „mie nu mi se poate intampla“ si, desi nimanui nu-i place sa se gandeasca la ce-i mai rau atunci cand pleaca la drum, este important sa ai totul asigurat.
De ce ai nevoie de o asigurare de calatorie?
Costurile serviciilor medicale in strainatate se pot ridica la zeci de mii de euro. Cu siguranta nimeni nu-si doreste sa plateasca o suma astronomica din buzunarul propriu. Iar daca bagajul iti este pierdut, zborul intarziat sau calatoria trebuie intrerupta, poti primi despagubiri de la compania de asigurari.
De aceea, in momentul in care pleci intr-o calatorie, chiar daca vorbim doar despre un city break, este important sa ai o asigurare de calitate. Iar inainte de a cumpara o asigurare de calatorie trebuie sa stii pe ce dai banii.
Ce asigurare de calatorie alegi?
Preturile asigurarilor de calatorie variaza in functie de tipul politei (poti alege intre o asigurare medicala cu sau fara acoperire in caz de pierdere a bagajului, o polita care include sporturi extreme , etc.), durata calatoriei si destinatia (exista si destinatii unde, cauza conflictelor armate existente, nu se pot incheia asigurari, ca de exemplu Irak, Afganistan, Siria sau Liban).
In functie de suma pe care o platesti pentru polita de asigurare ai mai multe sau mai putine beneficii incluse. Inainte de a cumpara o asigurare de calatorie fii foarte atent la sumele decontate pentru servicii (in general, politele cele mai ieftine asigura o suma fixa pentru diverse servicii, care, de cele mai multe ori, nu acopera in totalitate cheltuielile si risti sa te trezesti ca trebuie sa scoti din buzunar o suma considerabila pentru a acoperi diferenta).
Spre exemplu, asigurarea Plus Premium de la Generali acopera pe langa riscurile de baza si o serie de riscuri suplimentare ( in cazul anularii calatoriei ca urmare a unor evenimente neprevazute, intarzierea, pierderea ori deteriorarea bagajelor, intreruperea calatoriei), dar acopera si riscuri speciale (falimentul companiilor aeriene, servicii necorespunzatoare la bordul avionului sau anularea zborurilor de legatura). Pe langa suma asigurata (pana la 50.000 de euro) un mare avantaj al acestui tip de asigurare este decontarea directa a cheltuielilor medicale, astfel ca nu trebuie sa platesti tu serviciile ca mai apoi sa iti fie decontate de firma de asigurari ci acestea sunt platite direct de catre companie.
La ce trebuie sa fii atent inainte de achizitiona o asigurare de calatorie
Alege o companie recunoscuta pe piata pentru calitatea serviciilor, plata la timp a daunelor si indicele de satisfactie a clientilor. Citeste cu mare atentie serviciile incluse in polita, dar mai ales excluderile, care nu sunt acoperire (de exemplu, alpinismul, skydiving-ul sau bungee-jumping-ul sunt considerate sporturi periculoase si nu sunt acoperite de polita de asigurare). Pentru pasionatii de sporturi extreme exista asigurari speciale, cu acoperire pentru toate sporturile de aventura. Suma asigurata este mai mare, iar in polita sunt incluse si cheltuielile cu transportul de la locul evenimentului pana la cea mai apropiata unitate medicala. Bineinteles, si costul asigurarii este mai ridicat.
Asigurarea de calatorie include si pierderea bagajului?
Desi compania aeriana este vinovata in cazul intarzierii sau pierderii bagajului tau, daca aceasta nu iti ofera despagubiri, le poti primi de la compania de asigurari. Este foarte important sa specifici inainte de a cumpara polita, ca vrei ca bagajul tau sa fie asigurat; in marea majoritate a cazurilor, asigurarile standard nu contin aceasta optiune.
In episodul urmator o sa-ti spunem ce servicii medicale acopera o asigurare de calatorie, ce trebuie sa faci in cazul unei urgente medicale si pe cine trebuie sa contactezi prima data in cazul unei urgente medicale.