Exotism, aroma de cafea, plaje imense, temple, paduri tropicale, forme de relief aparte, traditii inedite si o cultura fascinanta: Indonezia, cea mai mare tara insulara din lume, este o destinatie care se afla pe bucket-list-ul multor calatori. Este un loc al experientelor iesite din comun, care in mod sigur nu o sa te lase indiferent.
Tot mai multi turisti aleg Indonezia, patria cafelei bune si a insulelor de poveste (in frunte cu Bali, evident) pentru vacantele lor, asa ca, daca planuiesti o vizita aici in perioada urmatoare, iata ce trebuie sa stii.
Informatii de baza: transport, trafic, cheltuieli
Daca planuiesti o vacanta in Indonezia, primul lucru pe care trebuie sa il stii este ca nu ai nevoie de viza daca durata sederii in aceasta tara este de maximum 30 de zile.
Cele mai cunoscute aeroporturi sunt Soekarno-Hatta International Airport, situat in Jakarta, capitala tarii, si Ngurah Rai International Airport, situat in Bali. Daca aterizezi in Jakarta, cel mai bun mijloc de transport este un autobuz numit Bus Damri, care te lasa chiar in oras. Taxiurile costa intotdeauna mai mult (fie ca este vorba de Jakarta sau Bali) si inselatoriile sunt la ordinea zilei, asa ca ai mare grija in privinta taximetristilor.
In orase, transportul public ramane cea mai buna optiune de deplasare (iar in Bali este preferat scuterul), asta daca nu preferi sa inchiriezi o masina. Atentie insa, in Indonezia se conduce pe partea stânga a soselei, iar traficul este unul haotic.
Moneda nationala este rupia indoneziana (10.000 de rupii indoneziene = aproximativ 3 lei in banii nostri, ca sa iti faci o idee). Iti recomandam sa schimbi bani numai in locurile autorizate si sa eviti sa scoti foarte des bani de la ATM-uri, pentru ca sunt foarte mari comisioanele bancilor.
Vremea in Indonezia
Ca multe alte tari din Asia, Indonezia are doua anotimpuri: sezonul umed/ploios (octombrie-aprilie) si sezonul uscat (mai-septembrie). Cea mai buna perioada pentru a calatori in Indonezia/Bali este in timpul sezonului uscat, de regula in lunile de vara: iunie, iulie, august.
Cultura si traditiile locului – gesturi, ritualuri, festivaluri
Indonezia este una dintre cele mai tolerante tari ale lumii in ceea ce priveste religia si cultura. Religia musulmana este cea care predomina, dar nu lipsesc nici crestinii, budistii, hindusii sau protestantii. De asemenea, in Indonezia sunt sute de grupuri etnice, asa ca te poti astepta la un mix cultural aparte.
In ceea ce priveste eticheta indoneziana, sunt câteva reguli de care ar fi bine sa tii cont daca vizitezi aceasta tara:
– nu atinge nimic cu mana stânga, nu da mana stanga atunci cand faci cunostinta cu cineva, nu manca folosind mana stanga, nu primiti un lucru cu mana stanga, pentru ca mana stanga este considerata impura.
– la intrarea in moschei sau temple, trebuie sa te descalti si sa iti acoperi picioarele si bratele. In Bali, de exemplu, se ofera la intrarea in templu un fel de sal numit sarong.
– nu atinge niciodata un indonezian pe cap. Iar atunci cand arati spre o persoana sau gesticulezi, nu folosi niciodata degetul aratator, e un gest considerat ofensator. Ofera indicatii cu palma in jos sau folosind degetul mare.
In Indonezia sunt foarte multe ritualuri si festivaluri dedicate recoltelor si activitatilor agricole. Printre acestea se numara Seren taun din Java, un festival dedicat culturii orezului, care are loc, de regula, in septembrie-octombrie. Se danseaza, se stropesc oamenii cu apa sfanta si se mananca.
Un alt ritual interesant este Nyepi (Anul Nou balinez). Balinezii tin cont de calendarul saka, bazat pe fazele lunii, si sarbatoresc trecerea in noul lor an (la ei, sarbatoarea are loc in martie, dar data exacta variaza – in 2019, va avea loc pe 7 martie) in deplina tacere si meditatie. In acea zi, masinile sau alte mijloace de transport nu circula, luminile sunt stinse, nimeni nu munceste, nu se distreaza, nu mananca si nu vorbeste.
Obiective de neratat
Fiind o tara atat de bogata din punct de vedere cultural, Indonezia este un adevarat paradis pentru turistii care vor descoperi ceva interesant in absolut fiecare colt al tarii. Pe langa Jakarta, pe lista de must-see ar fi, evident:
– Bali (si in special Ubud, cu ale sale terase de orez) si templele balineze (Tanah Lot, pe malul apei, Besakih, Goa Gajah, Tirta Empul si Pura Taman Saraswati)
– cel mai mare templu budist din lume, Borobudur, situat in orasul Magelang din Java.
– Toba, un lac vulcanic spectaculos, cel mai mare din Indonezia
– daca vrei sa descoperi specii inedite ale florei si faunei indoneziene, Parcul National Tanjung Puting si Parcul National Komodo (unde se afla dragonii Komodo, acele soparle uriase pe care le-ati vazut pâna acum doar in documentare) trebuie sa se afle pe lista ta de atractii. Si nici Parcul National Wakatobi nu ar trebui ratat, pentru ca este un loc faimos pentru scufundari, cu multe specii de corali, pesti sau animale marine.
Mancarea in Indonezia
Indonezia este tara aromelor intense si a condimentelor, asa ca este imposibil sa nu gasesti aici ceva pe gustul tau. Dintre specialitati, amintim:
- sate, este o frigaruie de pui, vita, porc (practic orice tip de carne) pusa pe gratar si servita cu un sos delicios. Se gaseste peste tot in Indonezia, inclusiv la standurile de la colt de strada.
- nasi goreng, care este, de fapt, orez prajit, servit cu legume si carne.
- in zona Java se consuma mult gudeg, o specialitate care consta dintr-un fruct specific zonei (jackfruit), gatit in lapte de cocos si diferite cu diferite alte mirodenii sau verdeturi.
Cafeaua din Indonezia- de neratat
Dincolo de acestea, piesa de rezistenta a Indoneziei ramane cafeaua. Indonezia este o tara cu traditie in ceea ce priveste cafeaua si asta pentru solurile si climatul constituie mediul perfect pentru cultivarea celor mai bune boabe de cafea Arabica.
Fermierii din insula indoneziana Sumatra, de exemplu, sunt intr-o permanenta cursa impotriva climei tropicale, asa ca folosesc o metoda unica de prelucrare pentru cafeaua lor, numita wet hulling. Acestia desfac ciresele de cafea când boabele sunt inca fragede si umede. Odata scos invelisul, boabele de cafea se usuca mult mai repede. Aceasta tehnica este specifica Indoneziei, cafeaua de aici avand o aroma speciala: intensa, cu o textura matasoasa si note subtile de tutun uscat si note lemnoase.
Cafeaua Master Origin Indonesia de la Nespresso cu 100% Arabica decojita in stare umeda este cel mai bun exemplu de cafea tipic indoneziana, pulpa cireselor de cafea fiind indepartata cat timp acestea sunt inca fragede si delicate, apoi urmand procesul de spalare. Acest procedeu ii confera cafelei Nespresso acea complexitate de arome exotice, inedite.
In plus, pentru a crea un produs la cele mai inalte standarde, Nespresso a ales una dintre cele mai bune regiuni de cultivare a cafelei Arabica din Indonezia si a ajutat la infiintarea unei cooperative de fermieri iscusiti, hotarati sa pastreze calitatea boabelor de cafea, pentru ca noi sa ne bucuram de gustul lor intens, bogat, savuros. Puteti incerca acest sortiment unic de cafea de specialitate in Nespresso Boutique, din Calea Dorobanti 201, sau de pe www.nespresso.com
Asadar, cat faceti planuri pentru urmatoarea vacanta, descoperiti aromele Indoneziei la o ceasca de cafea Master Origin Indonesia de la Nespresso!
Lasă un răspuns