Despre Maroc au curs cateva paragrafe bune pe internet, in ultima vreme. Si stiti de ce? Pentru ca acesta este efectul Marocului asupra oamenilor. Te intorci de acolo vrajit. Iar vraja asta despre care va povestesc durează ceva vreme. De cand te pierzi pe stradutele lor intortochiate si pana cand te dai jos de pe camila, Marocul te ia si te duce pe culmile experiențelor și-ți dă sansa de a avea parte de cateva momente notabile. Dar pana sa te intorci de acolo, hai sa discutam un pic despre cum sa te duci in Maroc si cam ce e de facut in aceasta calatorie. Am detaliat cateva do’s and don’t si pe haicusori.com.
Dupa ce ai aterizat la Marrakesh, nu-ti ramane decat sa te cazezi, cel mai probabil, la unul dintre riadurile lor de prin apropierea faimoasei piete Jemaa el-Fnaa, localizata in centrul orasului. Da, acolo e locul unde magia se intampla. Vei ajunge si nu vei sti ce sa faci, daca sa poposesti, mai intai, la mesele cu street food sau sa intri direct in Souk – bazarul format din nenumarate stradute pe care ai sansa sa te pierzi. Te vei plimba printe imblanzitorii de serpi si artistele care tatueaza temporar cu henna mainile doamnelor si domnisoarelor. Dupa ce iti tragi sufletul gustand din ceaiul lor traditional, vei descoperi si celelalte atractii ale Marrakeshului: Palatul Bahia si palatul Badi, aflate in apropiere unul de celalalt, Gradinile Majorelle, unde vei putea descoperi bunul gust al lui Yves Saint Laurent, vopsitoriile de piele despre care am scris AICI si multe alte locuri pe care, probabil, le-ai vazut doar in fotografiile prietenilor. Pentru Marrakesh rezerva-ti, cel putin, o zi lumina, iar seara petrece-o in piata, nu vei regreta experientele culinare, cat si o buna sansa de a intra in spiritul traditional marocan, alaturi de cei care se strang in piata si canta.
Unul dintre motivele pentru care majoritatea oamenilor aleg sa calatoreasca in Maroc este desertul Sahara. Bine, fie, recunosc. E cel mai important. Nu ai cum sa mergi in Maroc si sa nu faci o vizita in Sahara. Asa ca te poti organiza foarte usor, iar dimineata poti pleca in turul de 3 zile care te va conduce spre desert. Acest tur, cum ii spun eu, te va duce prima oara pana la canionul Gorges du Dades, pe care musai-musai trebuie sa il prindeti in lumina apusului.
De acolo si pana la desertul Sahara mai e doar un pic. Iar, o data ajunsi acolo, incepe calatoria pe camile, in lumina apusului, pe care, pentru un efect desavarsit, va rog sa-l vedeti fix din varful unei dune. Nu veti regreta micul efort depus pentru a ajunge pana sus, pentru ca mai tarziu, la corturile berberilor, veti fi asteptati cu cina pregatita, adica traditionalul tajine, in jurul focului. Muzica berbera nu va lipsi nici ea.
N-am sa va dezvalui un mic detaliu insa, legat de trezirea sado-matinala care va veni, inevitabil, a doua zi. Tot ce va spun este ca rasaritul de pe coline se vede magic.
Mergem mai departe, Marocul e intins si pana in Fes e ceva de mers. Ce m-a suprins a fost ca infrastructura lor rutiera este una foarte buna. Aproape ca nici nu as fi avut nevoie de oprire, pret de 6 ore daca, neasteptat, pe marginea drumulti n-am fi gasit maimutele salbatice, la care m-am oprit sa le hranesc. Si, o data ajunsi in Fes, va recomand sa va cazati tot la un riad, iar a apoi sa luati pejos-ul pentru a va plimba. Nu degeaba este denumit “Mecca Vestului”. Fosta capitala a Marocului isi incanta turistii cu peretii care inconjoara medina intesuta de un labirint al ingustelor stradute pe care puteti hoinari pret de cateva ore bune. Orasul Fes este de altfel recunoscut ca fiind un hub cultural si spiritual, asa ca nu ratati experientele pe care le puteti avea de-a lungul stradutelor.
Din punct de vedere fotografic, Marocul mi s-a parut a fi una dintre cele mai ofertante tari din cate am vazut pana acum. Contactul cu populatia de acolo poate avea loc in oras, pe la tarabe sau in afara medinelor, insa trebuie grija. Marocanii nu sunt prietenosi cand vine vorba de aparatul foto. Eu am stat de vorba cu cativa si, in timp ce vorbeam despre diferite subiecte legate de tara lor, le-am cerut voie sa ii fotografiez. S-au aratat bucurosi, mai ales cand le aratam poza. Poate va functiona si la voi.
Inapoi spre sud va asteapta, la Oceanul Atlantic, Essaouira, perla litoralului marocan. Daca plecati din Marrakesh spre ocean, faceti bine si opriti-va la cooperativele de ulei de argan, sunt singurele de unde puteti lua, chiar de la sursa, ulei de argan original. Ah, si caprele din copaci! Musai!
Essaouira, oras port la Oceanul Atlantic te asteapta sa te plimbi prin portul și plajele ei, nu înainte de a vizita străduțele întortochiate ale medinei din centru. Apusul îl poti vedea din cel mai potrivit punct de observare al Essaouirei, aflat deasupra plajei de la Oceanul Atlantic, in cetate.
Marocul e o tara fermecatoare. Poti, cu usurinta, sa petreci 10 zile calatorind dintr-un oras in altul, bucurandu-te de mirajul pe care aceasta tara il are de oferit. Oamenii sunt muncitori si ospitalieri, te vei bucura de spiritul lor autentic si amuzant si vei putea sa-ti faci o parere despre cum se traieste acolo.
Go to Morocco – e un alt univers!
Text si fotografii – Sori Țigăeru
**
Fotograf si videograf entuziast, Sori Țigăeru si-a urmat pasiunea care a condus-o prin toata lumea, dandu-i sansa sa se apropie de culturi diferite fata de ceea ce vedem zi de zi. Despre calatoriile in America de Sud, Africa, SUA, Europa si recenta expeditie din Myanmar, puteti citi pe site-ul www.haicusori.com, iar cu totul o puteti gasi pe Facebook, aici si aici.
**
Iti recomandam sa citesti si:
- Stone Town, sufletul Zanzibarului (Ovidiu Balaj, GarlicTrail)
- Ce e bine să știi dacă ajungi în Padang, Sumatra (Raul Baldean, PlecatiDeparte)
- Myanmar – o tara demna de povestit (Sori Tigaeru, HaicuSori)
- Tasmania, I’ll be back (Oana Iancu, Triptil)
- La pas prin Tbilisi, inima Georgiei (Marius Pop, SaCalatorim)
- Lipa-lipa prin Laos, (Simona Stanescu, Lipa-lipa)
- Cum am regasit Cuba dupa 6 ani (3 episoade de Ovidiu Balaj, GarlicTrail)
- Haideti sa vorbim un pic despre Chile (Sori Tigaeru, HaicuSori)
- Brambura prin Patagonia (Alexandra si Rares Pop, Brambura.net)