Nu este doar capitala Uniunii Europene, ci si unul dintre cele mai frumoase orase ale Belgiei. Daca planuiesti o excursie la Bruxelles in perioada urmatoare, iata care sunt obiectivele turistice pe care nu ar trebui sa le ratezi.
Manneken Pis
O sa ti se para o gluma, dar Manneken Pis, statuia de numai 61 de cm a unui baietel care urineaza in fantana, este unul dintre simbolurile orasului. Interesante sunt si legendele tesute in jurul acestei statui. Unii spun ca un turist a ajuns la Bruxelles si si-a pierdut aici fiul, pe care l-a gasit ulterior facandu-si nevoile exact in locul in care se afla astazi statuia. In semn de recunostinta, tatal a facut cadou orasului aceasta statuie. O alta legenda implica si o doza de eroism. Conform acesteia, in timpul unui asediu al orasului, baietel reprezentat de statuie a gasit o bomba plasata de inamici si a urinat pe fitilul ei, prevenind astfel explozia. Un alt lucru interesant este ca statuia are si o garderoba speciala, iar costumele baietelului, in care este imbracat acesta cu ocazia unor sarbatori nationale, sunt pastrate de un muzeu.
Palatul Regal din Bruxelles
Fosta resedinta a familiei regale a Belgiei, Palatul Regal este folosit astazi pentru intalniri oficiale sau vizite ale sefilor de stat. In fata Palatului se afla Parcul Regal sau Parcul din Bruxelles, iar de cealalta parte a parcului este cladirea Parlamentului Belgiei. Initial, Palatul Regal facea parte dintr-un complex numit Palatul Coudenberg, a carui constructie a inceput in Evul Mediu, mai exact in a doua jumatate a secolului al XI-lea. Fatada actuala a Palatului Regal a fost refacuta dupa 1900, la initiativa Regelui Leopold al II-lea. Iar daca exteriorul este spectaculos, interiorul este si mai si: Camera Oglinzilor, decorata cu nenumarate bijuterii stralucitoare, si Camera Imperiului merita vizitate.
Primaria din Bruxelles
Hotel de Ville sau Primaria din Bruxelles se numara printre emblemele orasului. Constructia acestui edificiu in stil gotic a inceput in 1402, arhitectul responsabil fiind Jacob van Thienen. Turnul Primariei, care are o inaltime de 96 de metri, a fosy finalizat in 1449 de catre Jan van Ruysbroeck. Hotel de Ville este situat in Piata Mare (Grand Place) din Bruxelles.
Catedrala Sf. Michael si Sf. Gudula din Bruxelles
Aceasta catedrala catolica a primit numele patronilor spirituali ai orasului si a fost ridicata in 1047 si renovata in stil gotic in secolul al XIII-lea. Catedrala e cunoscuta pentru vitraliile sale care infatiseaza diferiti conducatori belgieni. Intrarea in catedrala este gratuita, insa accesul in diferite spatii (cum ar fi cripta sau trezoreria) presupune o taxa de cativa euro.
Muzeele Regale ale Artelor Frumoase
Fiecare capitala europeana se poate lauda cu un muzeu grandios, iar Bruxellesul nu face exceptie. Muzeele Regale ale Artelor Frumoase reprezinta un complex format din mai multe muzee, inclusiv Muzeul de Arta Veche si Muzeul Modern. Institutia a fost fondata de Napoleon Bonaparte in 1801.
Muzeul Instrumentelor Muzicale
Indiferent daca esti sau nu pasionat de muzica si arta, Muzeul Instrumentelor Muzicale din Bruxelles este un loc care nu are cum sa nu te impresioneze. Vei gasi aici mii de instrumente muzicale, de la cele antice la cele moderne, si vei putea asculta inregistrari ale sunetelor pe care le emiteau acestea.
Catedrala Notre-Dame du Sablon
Catedrala Notre-Dame du Sablon este o biserica gotica ridicata in secolele XV-XVI, fiind considerata unul dintre cele mai frumoase lacase de cult din Belgia. Initial o capela micuta, catedrala s-a extins pentru a gazdui pelerinii ce veneau aici pentru a vedea statuia Fecioarei Maria, despre care se considera ca are puteri vindecatoare. Statuia nu mai exista in prezent, insa povestea din spatele ei este foarte interesanta. Se spune ca o femeie pe nume Beatrijs Soetkens a avut un vis in care Fecioara Maria ii spunea sa mearga in Antwerp, sa fure acea statuie si sa o aduca la catedrala, iar de atunci s-a dezvoltat un adevarat mit in jurul statuii.
Atomium
Atomiumul este o structura din otel in forma unui cristal de fier, construita in 1958 pentru Expozitia Mondiala ce a fost gazduita de Bruxelles. Fiecare dintre cele noua sfere ale constructiei a primit fie numele unui om de stiinta faimos, fie numele unui castigator al unui Nobel, iar in sase dintre ele este permis accesul publicului. Sferele comunica intre ele prin intermediul unor tunele. Sfera de la baza Atomiumului gazduieste o expozitie permanenta care acopera istoria acestui monument.
Parlamentul European
Daca tot ajungi in capitala Uniunii Europene, da o fuga si la Parlamentul European, care este deschis turistilor. Fa un tur al cladirii, iar apoi, daca ai norocul sa prinzi o sesiune, poti urmari dezbaterile din galeria dedicata vizitatorilor.
Piata Mare din Bruxelles
Ultima, dar nu cea din urma atractie turistica pe care ti-o propunem in Bruxelles este Piata Mare din centrul orasului. Arhitectura cladirilor de aici este minunata, iar in apropiere sunt o multime de obiective ce merita bifate: pe langa Hotel de Ville, vei gasi aici si Muzeul orasului, cel care gazduieste costumele Manneken Pis despre care iti povesteam la inceput, dar si Muzeul Ciocolatei. Tot in Piata Mare este organizat iarna si Targul de Craciun din Bruxelles.
**
ITI RECOMANDAM SA CITESTI SI:
- De ce zborurile de linie sunt scumpe si cum nu falimenteaza companiile low cost oferind zboruri la 6 euro
- Vanatorii de Wi-Fi: Cum sa ai internet gratuit in vacanta
- Ce sa faci daca zborul tau are intarziere mare sau este anulat
- Cum sa alegi destinatia perfecta pentru fiecare luna a anului
- Cum sa iti planifici vacanta in mai putin de o ora fara sa ratezi niciun obiectiv
- Cum sa reduci costurile unei vacante
Foloseste uneltele Travelatorilor pentru a-ti gasi singur cele mai ieftine vacante.