Atena a fost centrul Greciei Antice, o civilizatie puternica si impresionanta. Capitala Greciei este inca dominata de cladiri realizate in secolul al V-lea i.Hr., precum celebrul Partenon de pe Acropole. In continuare iti prezentam cateva obiective de neratat pentru urmatoarea ta vizita in Atena.
Partenonul
Partenonul este templul de pe Acropole, construit in cinstea zeitei Athena. Construit in anul 438 i.Hr., Partenonul este considerat a fi o capodopera a arhitecturii antice grecesti si este inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO.
Templul a suferit modificari de-a lungul timpului, multe elemente fiind eliminate sau distruse. Trebuie sa stii ca anumite sculpturi care initial se gaseau aici, se afla acum la British Museum.
Acropole
Acropole este un must-see daca vizitezi capitala Greciei. Colina sacra fortificata din centrul orasului este cea mai cunoscuta acropola din lume si este formata din mai multe vestigii. Alaturi de Partenon, mai poti vedea vechiul Templu al Atenei, Statuia Atenei Promachos, Odeonul lui Pericle sau Templul lui Dionysos.
Templul lui Zeus
Ramasitele Templului lui Zeus se gasesc in sud-estul Acropolei. Templul a fost cel mai mare din Grecia Antica, mai mare chiar si decat Partenonul, el avand 96 de metri lungime si 40 de metri latime.
Din cele 104 coloane initiale, doar 15 mai sunt azi in picioare. Dimensiunea coloanelor este una impresionanta, daca ne gandim ca Templul a inceput sa fie construit in anul 515 i.Hr.: 17 metri inaltime si 2 metri diametru.
Teatrul lui Dionysos
Construit in secolul IV i.Hr., Teatrul lui Dionysos se afla pe locul unui alt teatru, unde au jucat clasicii greci antici. Se spune ca este locul de nastere al teatrului european, iar premierele pieselor de teatru ale lui Aeschylus, Sophocles sau Eruipides au avut loc tot aici.
Teatrul lui Dionysos nu este atat de bine pastrat, forma initiala avand locuri pentru 17000 de spectatori. Dintre cele 64 de randuri cu scaune de piatra, au supravietuit numai 20, iar in timpul romanilor, o alta scena a fost construita.
Plaka
Plaka este un cartier la poalele Acropolei, cu stradute inguste si cladiri neo-clasice. Este impartit de Strada Principala (Adrianou Street) in Plaka de Sus (Ano Plaka) si Plaka de Jos (Kato Plaka).
Cafenelele in aer liber, strazile labirintice, restaurantele si artistii stradali atrag multi turisti in zona. De asemenea, aici gasesti si multe magazine cu obiecte specifice si suveniruri.
Arcul lui Hadrian
Arcul a fost construit in secolul al II-lea d.Hr. in onoarea Imparatului roman Hadrian. Arcul se afla la cativa pasi de Piata Syntagma.
Pe partea vestica a Arcului este scris “Aceasta este Atena, orasul antic al lui Tezeu”, iar pe cea estica este scris “Acesta este orasul lui Hadrian, nu al lui Tezeu”. Inscriptiile ar putea semnifica faptul ca Arcul a fost construit pe linia ce delimita vechiul oras Atena la vest si Atena lui Hadrian la est.
Roman Agora
Agora era centrul social si politic al orasului, in nordul Acropolei. Printre cladirile care s-au aflat aici se numara tribunale, magazine, temple si toalete publice, pe care le puteau folosi 68 de oameni in acelasi timp.
Ramasitele structurilor acopera mai multe ere: romanii, bizantinii si turcii punandu-si amprenta asupra locului.
Muzeul Acropole
Pentru a pastra in bune conditii obiectele antice de pe Acropole, a fost infiintat un muzeu. Acesta este foarte modern, se intinde pe 25000 de metri patrati si adaposteste peste 4000 de piese.
Iti recomandam o vizita la muzeu intr-o zi de vineri cand te poti bucura de o masa servita aici, pana la ora 22.
Templul lui Hephaestus
Acest templu grecesc a fost construit pe colina Agoraios, in anul 449 i.Hr. Templul a fost finantat de politicianul Pericles si a fost primul templu atenian din marmura, dar nu este clar in cinstea cui a fost construit. Unele variante afirma ca a fost dedicat lui Tezeu, pe cand altele spun ca ii este dedicat lui Hefaistos.
Stadionul Panatenaic
Stadionul a fost construit intre anii 330-321 i.Hr. pentru a gazdui Jocurile Panatenaice. Jocurile aveau loc la fiecare patru ani si faceau parte dintr-un festival imens dedicat zeitei Atena.
Stadionul putea adaposti circa 50000 de spectatori. In 1896, a fost renovat pentru prima editie a Jocurilor Olimpice moderne. De asemenea, in anul 2004, cand Atena a fost gazda Jocurilor Olimpice, stadionul a fost din nou cosmetizat pentru concursul de tir cu arcul.
Muzeul National de Arheologie
Pentru a vedea cea mai mare colectie de descoperiri arheologice din Grecia trebuie sa faci o vizita Muzeului National de Arheologie din Atena.
Cladirea imensa in stil neo-clasic gazduieste peste 11000 de exponate, care spun povestea civilizatiei grecesti din preistorie pana in antichitatea tarzie.
**
ITI RECOMANDAM SA CITESTI SI:
- De ce zborurile de linie sunt scumpe si cum nu falimenteaza companiile low cost oferind zboruri la 6 euro
- Vanatorii de Wi-Fi: Cum sa ai internet gratuit in vacanta
- Ce sa faci daca zborul tau are intarziere mare sau este anulat
- Cum sa alegi destinatia perfecta pentru fiecare luna a anului
- Cum sa iti planifici vacanta in mai putin de o ora fara sa ratezi niciun obiectiv
- Cum sa reduci costurile unei vacante
Foloseste uneltele Travelatorilor pentru a-ti gasi singur cele mai ieftine vacante.