Iti doresti sa calatoresti mai mult si mai des, dar te gandesti ca nu o sa ai resurse pentru toate planurile tale? Ei bine, nu trebuie sa iti mai faci griji in aceasta privinta, pentru ca acum exista o multime de trucuri cu ajutorul carora poti reduce costurile de vacanta. Iata cateva sfaturi de care sa tii cont.
PLANUL
Off season sau shoulder season
In off season sau shoulder season (perioada dintre peak si off season), preturile sunt considerabil mai mici. Iar daca vine vorba de o destintie numai buna pentru plaja, shoulder season poate fi o varianta excelenta, datorita numarului redus de turisti, temperaturilor suportabile si, nu in ultimul rand, preturilor excelente.
Pentru a economisi o suma chiar generoasa, planuieste-ti vacantele primavara sau iarna si, daca poti, in afara weekend-ului. Nu trebuie sa fie august sa poti merge foarte mult pe jos intr-o capitala europeana. Astfel, nu vei economisi doar bani, dar vei scapa si de caldura excesiva sau aglomeratie.
Zboruri combinate in loc de zbor direct
Pentru ca, pe unele rute, zborurile directe sunt inca foarte scumpe, ia mereu in calcul si posibilitatea unui zbor combinat. De exemplu, un zbor direct catre Praga costa aproximativ 140- 150 de euro. In schimb, un zbor catre Praga via Milano poate fi mai ieftin cu 50-75%. Astfel, combinand doua zboruri, vei putea economisi o suma considerabila. Tine mereu cont de timpul escalei. Recomandarea noastra este sa ai cel putin 2 ore intre cele doua zboruri. Pentru mai multe informatii despre ce trebuie sa iei in considerare atunci cand rezervi o vacanta DIY, poti consulta acest articol Travelator.
Aceeasi teorie se aplica si zborurilor catre alte continente. Pentru ca Romania nu este un nod aerian important, vei folosi zboruri combinate pentru a ajunge in alte destinatii de pe glob, uneori chiar la preturi excelente.
Fa-ti rezervare din timp
Daca ai posibilitatea sa iti faci planuri de vacanta pe termen lung (iti poti lua concediu oricand, ai ceva bani pusi deoparte pentru a lua biletele de avion din vreme), sunt sanse mari sa obtii un deal bun. Flexibilitatea este cuvantul magic.
Fa-ti check-in-ul online
Si, cel mai sigur, printeaza-ti si biletul de avion, sa nu te trezesti cu vreo surpriza. Daca uiti sa faci asta, vei plati destul de mult ca sa iti fie printat in aeroport (si nu cativa lei, ci cateva zeci de euro).
Impacheteaza ca un profesionist
Daca pleci pentru cateva zile, nu are rost sa dai banii pe bagajul de cala. Investe intr-un rucsac sau troler cu dimensiunile impuse de majoritatea companiilor aeriene pentru bagajul de mana, dar, cel mai important, impacheteaza inteligent. Cele mai bune trucuri se pot gasi in filmuletul de mai jos.
Documenteaza-te
Inainte sa pleci in vacanta, schiteaza, macar in linii mari, un plan de actiune. Ce vrei sa vezi, cat costa, unde ai intrare gratuita sau diverse reduceri (de grup, pe criterii de varsta), cum vei ajunge de la aeroport in oras, cum te vei deplasa, etc.
Din fericire, traim in secolul tehnologiei, iar lucrurile astea nu sunt atat de complicate pe cat suna, dimpotriva, sunt la indemana oricui.
Citeste forumurile de turism, blogurile si site-urile de profil (TripAdvisor are nenumarate discutii despre orice destinatie de pe glob), foloseste o aplicatie pe post de ghid (am vorbit detaliat despre aceste aplicatii ce iti vor salva timp pretios, in acest articol Travelator) si verifica dinainte daca city pass-ul (cu reduceri la transport, reduceri sau intrari gratuite la muzee) este avantajos pentru ceea ce iti doresti tu.
Downloadeaza harta orasului in Google Maps, astfel incat sa o ai la indemana fara necesitatea conectarii la internet, si bifeaza toate locurile care te intereseaza din oras. Incearca sa iti imparti zonele pe zile, astfel incat sa nu pierzi mult timp in transportul in comun, calatorind din sud in nord. Astazi vizitezi o zona, maine vizitezi alta. O sa economisesti si bani si o sa ai timp sa vezi mai multe.
Orice secunda petrecuta in planuirea amanuntita a vacantei iti va castiga mai mult timp pentru experienta totala odata ajuns acolo. Asa ca nu sari peste acest pas!
Card sau cash
Documenteaza-te daca este mai avantajos sa iti faci platile cu cardul decat sa ai la tine o suma considerabila cash. Mai mult decat atat, sunt numeroase zone (tarile care sunt la inceput la capitolul turism) in care sunt probleme privind plata cu cardul sau gasirea unui ATM. In acest caz, cel mai bine ar fi sa ai la tine cash. Si nu uita sa te interesezi unde e cel mai bine sa schimbi banii daca ai valuta.
Transportul de la aeroport in oras si inapoi
In mai toate orasele exista shuttle-uri care te ajuta sa ajungi de la aeroport in oras la preturi foarte bune, trebuie doar sa faci un mic research pe internet si sa alegi cea mai buna optiune pentru tine. Cumpara biletele online si poti obtine o reducere importanta. Incearca sa eviti taxiurile. De obicei sunt mai scumpe si nu mereu te ajuta sa castigi timp, pentru ca ruta catre oras va fi oricum aceeasi.
VACANTA
Ia micul dejun pe drum
Asta daca nu e deja inclus in costul cazarii. In locul ofertelor scumpe si, adesea, nesanatoase ale hotelurilor, alege cateva fructe proaspete si smoothie-uri din piata sau cel mai apropiat supermarket.
Incearca rulotele de street food
Mancare buna, ieftina, gust autentic: o alternativa excelenta la restaurantele cu preturi piperate. O portie de fish and chips la Londra, o felie (sau mai multe) de pizza la Roma, un langos la Budapesta: o masa luata pe strada te va ajuta sa economisesti bani si timp!
Transportul in oras
Pentru orasele mari, ca Londra sau Paris, mijloacele de transport in comun sunt o varianta buna, pentru ca te ajuta sa te deplasezi rapid, economisind timp, si preturile sunt foarte bune (poti obtine o reducere semnificativa daca iei pe mai multe zile sau daca ai un city pass). Pentru orasele mici, ca Florenta sau Bruges, de exemplu, o harta buna si o conditie fizica decenta sunt mai mult decat suficiente: vei putea bifa cele mai importante obiective (si chiar mai mult) in doar cateva zile… la pas. Iar daca vrei sa schimbi harta cu telefonul, aplicatii precum Google Maps, Google Trips, Visit a City sau Spotted by Locals se vor dovedi perfecte pentru vacanta ta. Am vorbit cu lux de amanunte despre aceste aplicatii in acest articol Travelator.
Wi-Fi gratuit
Nu da banii pe internet in vacanta, dar nici nu te stresa unde gasesti cel mai apropiat Wi-fi, in caz de urgenta. In acest articol Travelator, iti explicam cu lux de amanunte ce aplicatii ar trebui sa folosesti pentru a nu-ti mai pune niciodata problema unde gasesti cel mai apropiat Wi-fi gratuit.
Foloseste uneltele Travelatorilor pentru a-ti gasi singur cele mai ieftine vacante.