Salut, Travelatorule! In articolul precedent din sectiunea Trips&Tricks, ti-am explicat cum se rezerva o vacanta DIY. In urma intrebarilor primite, atat pe pagina de Facebook, cat si pe email, am decis sa facem acest scurt ghid in care sa iti prezentam aspectele pe care noi le consideram esentiale atunci cand iei in calcul o astfel de vacanta.
Intotdeauna fii atent la urmatoarele aspecte, pentru ca de ele poate depinde calitatea urmatoarei tale vacante:
- Zboruri foarte lungi
- Timp insuficient intre doua zboruri
- Zboruri de legatura de pe aeroporturi diferite
- Zboruri scumpe in Europa
- Cazari in aeroport
- Cazari aflate la foarte mare distanta de obiective
- Couchsurfing, hosteluri, homestay si cazari cu baie comuna
- Cazari cu review-uri slabe
Doar cine nu a zburat vreodata mai mult de 15 de ore nu stie ce inseamna un zbor lung. In general, zborurile de peste 30 de ore (cu tot cu escala) sunt extrem de obositoare si ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a face rezervarea. Evident, exista si exceptii. Daca pretul este unul extraordinar de bun, ca in acest exemplu (Bucuresti – Santiago de Chile via Bari, 357 euro, dus-intors), atunci durata zborului cade pe locul 2. In afara acestor exceptii, destul de rare, pe Travelator alegem zborurile principale sub 20 de ore.
Exista si cazuri in care timpul de zbor este relativ scurt, dar escalele sunt foarte lungi. In aceste cazuri, pe Travelator se aplica acelasi principiu ca mai sus.
Pentru ca Romania nu este un nod aerian foarte mare, in multe cazuri o sa ai nevoie de un zbor de legatura pentru a prinde zborul principal. Intre aceste doua zboruri, noi recomandam sa existe intotdeauna un minimum de doua ore pentru a avea suficient timp de imbarcare (in special atunci cand ai si bagaj de cala). Iata un exemplu recent dintr-o vacanta in Ibiza, unde zborul a fost cu legatura in Milano (citite de sus in jos, ordinea cronologica a zborurilor este 1,4,2,3, astfel ca verificarea se realizeaza in cruce, dupa modelul de mai jos):
Pe Travelator incercam sa evitam zborurile de legatura de pe aeroporturi diferite. Daca zborul de legatura este pe un alt aeroport decat cel al zborului principal, va trebui sa iei in calcul mai multe aspecte:
- distanta intre cele doua aeroporturi
- mijloacele de transport dintre cele doua aeroporturi
- pretul transferului
- timpul necesar acestui transfer
Sa luam exemplul Bruxelles-ului, un nod aerian important. De pe aeroportul international (BRU) vei gasi, de obicei, cele mai bune deal-uri din Belgia catre alte continente. Din Romania, cele mai ieftine zboruri sunt, insa, catre aeroportul din sud, Charleroi (CRL). Daca alegi un zbor de legatura pe acest aeroport, doar pentru ca este mai ieftin, va trebui sa iei in calcul faptul ca distanta intre cele doua aeroporturi este de aproximativ 70 km, ca nu exista o linie directa intre cele doua, tren sau autobuz, astfel ca va trebui sa schimbi doua mijloace de transport, ca pretul acestui transfer este in jur de 30 de euro/persoana, dus-intors si, nu in ultimul rand, ca, in cel mai bun caz, transferul dureaza in jur de o ora si jumatate (trebuie sa ai in vedere si orarul autobuzelor / trenurilor pentru acest calcul). Pe langa toate astea, daca ai un bagaj voluminos, lucrurile se complica si mai mult.
In cazul destinatiilor unde nu exista zboruri directe din Romania sau acestea sunt scumpe, ai doua optiuni pentru a reduce costurile: zboruri catre un oras apropiat + tren / autobuz sau zboruri cu legatura. De exemplu, cum zborurile directe catre Amsterdam sunt destul de scumpe, poti alege un bilet low cost pana in Bruxelles, dupa care sa iei autobuzul Megabus, care uneori este extrem de ieftin. Un alt exemplu ar putea fi Ibiza, pentru care iti trebuie neaparat un zbor de legatura (via Milano, Madrid, etc). In toate aceste cazuri, tine minte sa iei in calcul orarul avioanelor / autobuzelor / trenurilor, astfel incat sa le potrivesti pe toate.
In cazul destinatiilor mai scumpe (Portugalia, Polonia, Cehia, etc.), inainte de a incerca un zbor cu legatura, verifica intotdeauna pretul zborului direct. Noi recomandam sa alegi un zbor cu legatura doar daca pretul este semnificativ mai mic.
De multe ori, chiar daca vei gasi un deal bun, nu vei reusi sa gasesti un zbor de legatura care sa se potriveasca orarului celui principal. In aceste cazuri, poti opta pentru o noapte de cazare in aeroport (fie la dus, fie la intors). Daca, spre exemplu, zbori spre Cuba din Bruxelles, iar avionul decoleaza la 6 dimineata intr-o zi de joi, sansele sunt nule sa prinzi un zbor de legatura Bucuresti – Bruxelles care sa aterizeze la 4 dimineata, astfel incat sa ai intre zboruri cele doua ore despre care am vorbit mai sus. Solutia este sa zbori in Bruxelles cu o zi inainte, miercuri, si sa te cazezi in aeroport, urmand ca a doua zi dimineata sa te imbarci pentru Cuba. In aceste cazuri, pe Travelator, noaptea de cazare din aeroport va fi intotdeauna calculata in pretul final al zborului / vacantei, astfel ca nu trebuie sa iti faci griji de costuri suplimentare ascunse.
Chiar daca, de obicei, este mai ieftin sa stai in afara orasului sau la periferie, va trebui sa iei in calcul costul si timpul transportului catre obiective. Pe Travelator incercam intotdeauna sa gasim cele mai bune deal-uri pentru cazare, avand tot timpul in vedere raportul distanta fata de centru – pret.
In functie de localizarea cazarii pe care o alegi, in unele cazuri va trebui sa iei in considerare ora la care aterizeaza avionul si programul autobuzelor / trenurilor. Daca, spre exemplu, pentru o vacanta in Cipru, vei alege o cazare in Ayia Napa, iar avionul aterizeaza in Larnaca la 20:55, sunt putine sanse sa gasesti un mijloc de transport pana acolo pentru ca ultimul autobuz pleaca la ora 20:30.
Nu avem nimic impotriva celor mentionate mai sus, dar, pentru ca nu sunt solutii agreate de majoritatea oamenilor, nu se vor regasi in recomandarile noastre. In rarele ocazii in care recomandam hosteluri, avem grija ca ele sa aiba baie proprie, review-uri bune, iar localizarea sa fie cat mai aproape de centrul orasului.
Indiferent cate stele are hotelul, este foarte importanta experienta altor oameni pe timpul sederii. Pe Travelator consideram normal sa iti propunem mereu cazari cu note plecand de la 7/10 pe Booking sau 3/5 pe TripAdvisor, cele mai cunoscute site-uri de profil. Pentru ca, totusi, experientele si gusturile difera, iti recomandam sa citesti review-urile de pe aceste site-uri, nu sa te increzi doar in nota. Daca cineva da o nota 7 in loc de 10 unui hotel pentru ca in timpul sederii lui nu a functionat piscina, s-ar putea ca acest aspect sa nu fie relevant pentru tine.
Cam atat. Te incurajam sa folosesti acest ghid pentru toate vacantele tale DIY, astfel incat sa poti obtine cele mai bune deal-uri, iar experienta sa fie una placuta!
La cat mai multe vacante de neuitat! ^_^